DomaŠiritev obzorijTelesni in duševni wellness

Telesni in duševni wellness

Mnogi sanjajo, da bo prehod v zrelejša leta, kot pri dobrem vinu. Za izpolnitev načrtov se opremite z orodji, ki so lahko izredno dobičkonosni za vaše telesno in duševno počutje. Aktivno v zrela leta postavlja za pravilo, da vaše telo in miselnost vedno ohranjate v sožitju ter imate nadzor nad njima. Dobro počutje vas bo spodbudilo, da (p)ostanete aktivni. Osnova tega prepričanja je v tem, da so možgani tesno povezani z vsakim organom v telesu, zlasti z imunskim sistemom.

20 minutni detox v infrardečih savnah

Vam zaradi visokih temperatur tradicionalne savne ne ustrezajo? Preizkusite infrardeče savne, ki za razliko od tradicionalnih, katere segrejejo telo in zrak, prenašajo toploto direktno na vaše telo in ne vplivajo na temperaturo zraka. Temperature so v infrardeči savni navadno med 40 in 60 stopinj Celzija, medtem ko lahko temperatura v finski savni doseže tudi 100–110 stopinj Celzija. Zaradi nižjih temperatur in različnih terapevtskih učinkov, je tako primerna za vsakogar. Vendar vseeno ni priporočljiva za samoterapije, ampak se njenih o učinkih v naprej posvetujte s strokovnjaki.

Tako tradicionalne, kot infrardeče savne izzovejo, da se znojite in se vam poveča srčni utrip, ti učinki so podobni učinkom ob zmerni telesni aktivnosti. Potenje je eno izmed najbolj naravnih načinov, kako lahko iz telesa odstranite toksine. Z odpravo toksinov iz telesa, bo tudi vaša koža bolj čista in čvrsta. Poleg detoksikacije, infrardeče savne spodbujajo pomirjanje ne le duševno, ampak tudi telesno, saj vročina, ki jo proizvaja savna, pripomore k sproščanju napetosti v telesu, na primer sklepih in mišicah, uravnava krvni tlak … Hkrati toplota, ki jo proizvede savna zviša vašo telesno temperaturo ter posledično poveča cirkulacijo.

Priporočila za uporabo infrardeče savne: Poskrbite za primerno hidracijo pred in po seji v savni – kozarec vode pred in po. Začnite z nižjo temperaturo in jo postopoma povečujte. Prav tako postopoma podaljšajte čas seje, začnite z 10-15 minutami, dokler ne dosežete priporočenega časa 20-30 minut. Čas v savni izkoristite za sprostitev, meditacijo, druženje s prijatelji, preživljanje časa s partnerjem …

Spodbujanje vitalnosti z masažo

Masažna terapija sprošča in zmanjšuje stres. Redno izvajanje prinaša več energije, lajša bolečine ter posameznika stimulira na fizični in psihični ravni, saj prinaša občutke udobja in skrbnosti. Redne masažne terapije prispevajo k naravnemu spodbujanju in izboljšanju cirkularnega sistema, kar vključuje kardiovaskularni in limfatični sistem. Masažni prijemi spodbujajo cirkulacijo s prijemi, ki spodbujajo pretok krvi skozi preobremenjene in poškodovane dele telesa. Po drugi strani sproščanje tega istega tlaka povzroči, da po tkivih pretaka »nova« kri. Hkrati masažne tehnike stiskanja, zvijanja in vlečenja odstranjujejo tudi mlečno kislino iz mišičnih tkiv. Posledično se izboljša cirkulacija limfne tekočine, ki nosi metabolne odpadne proizvode ven iz notranjih organov in mišic. Posledično to zmanjša raven krvnega tlaka in izboljša delovanje telesa.

Sprostitev, ki jo doživite med masažo prispeva k zmanjšanju stresa in boljšemu spancu, kar poleg zdrave prehrane, spodbuja imunski sistem ter ga ohranja močnega in odpornega. Po drugi strani tudi spodbujajo citotoksično sposobnost imunskega sistema in sposobnost telesa za absorpcijo hranilnih snovi. Masaža je lahko odličen dodatek vsakemu programu telesne aktivnost. Prispeva lahko k izboljšanju drže telesa, saj telesu omogoča, da se sprosti in sprosti tudi mišice, ki so bile zategnjene zaradi nepravilne drže. Točke pritiska so sproščene, sklepi čutijo lahkotnost in fleksibilnost.

Glasbena terapija je hrana za dušo

Glasba vzbuja v nas prepletajoča ali nasprotujoča čustva. Poslušanje glasbe kot terapije, ne vpliva pozitivno le na počutje in zmanjševanje stresa, ampak tudi na vzdrževanje kognitivnih funkcij. Ko poslušamo glasbo, jo absorbiramo in se na zvoke odzivamo intuitivno. Vibracije, ki jih oddaja glasba, so tako močne, da poslušalca poživijo in mu po drugi strani pomagajo, da vstopi v bolj sproščeno stanje telesnega ter duševnega delovanja. V glasbeno terapijo so vključene pesmi, ki s svojim ritmom, ujamejo srčni utrip, kar lahko posamezniku pomaga, da lažje zaspi.

Glasba lahko pripomore tudi k izboljšanju počutja vaših staršev, ki se morda soočajo z zdravstvenimi izzivi. Po mnenju glasbenih terapevtov, je namen individualnih ali skupinskih glasbenih terapij lajšanje bolečin, spodbujanje medosebnega povezovanja ter prinaša pomiritev. Ker je poslušanje glasbe povezano z delovanjem možganov, lahko glasba prikliče nazaj spomine in vzbuja znane občutke pri posameznikih. Po drugi strani lahko vpliva na spremembo miselnih vzorcev. Poslušanje veselih in hitrih ritmov vzbudi občutek sreče in pozitivnosti ter se ob vsakodnevnem poslušanju usidra v posameznikov um.

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

3. življenjsko obdobje preživeti v tujini

Ideja preživljanja 3. življenjskega obdobja v tujini ima posebno privlačnost.

Pred vami je posodobljen, že 9. Priročnik ŽIVLJENJE 55+

Tiskan izvod Priročnika Življenje 55+ brezplačno prejmete na enotah ZPIZa po Sloveniji.

Aktivno vzdržujte miselno kondicijo in stike z vrstniki

Aktivno druženje in spoznavanje za vzpostavljanje in ohranjanje stikov, krepitev družinske vezi ter utrjevanjem možganov.
WordPress Ads