DomaZdravje & vitalnostTrenirajte svoje možgane

Trenirajte svoje možgane

Možgani

Duševne sposobnosti, kažejo številne raziskave, v resnici skozi celotno življenje enakomerno naraščajo in začnejo upadati šele po 60. letu in ne že po 20. Medtem pa vse do 70. leta ostaja nespremenjen inteligenčni kvocient. »Edino opazno pešanje sposobnosti se je pokazalo po 60. letu, ko ljudje počasneje opravljajo naloge, ki vsebujejo tako gibanje kot tudi duševno dejavnost,« pojasnjuje mag. Daša Toman Turuk, NLP coach, trener za možganom prijazno učenje & PEAT procesor

NAŠI MOŽGANI

In ravno zato je potreben stalen trening uma. Možgani so izredno zapleten človeški organ, ki se razvija čez celotno življenje. Najbolj pogosto delimo možgane na levo in desno polovico, kot pravi strokovnjakinja: »Leva polovica možganov sprejema občutke iz desne strani telesa in jo nadzoruje, desna pa ravno obratno,« obe polovici pa sta razvili specializirane funkcije za določene naloge.

SPOMIN SE LAHKO IZURI

Možgani si bolj zapomnijo stvari, ki so nove, nenavadne, izrazite. Tako imamo velikokrat občutek, da so nam spomini iz otroštva jasni, se jih spomnimo, medtem ko nedavne dogodke pozabljamo sproti. V otroštvu je več novih stvari, nenavadnih, kasneje pa večkrat zapademo v rutino. Da do tega ne bo prišlo, lahko pomnjenje izboljšate na naslednje načine:

  • pretiravajte v mišljenju;
  • situacije in stvari naredite izjemne, edinstvene;
  • poleg vizualne predstave vključite še ostale čute, zvok, vonj;
  • delajte povezave med predmeti, naj bodo preproste, zabavne, ustvarjalne;
  • bodite vpleteni v situacije, močneje, ko jih boste doživljali, lažje si jih boste zapomnili;
  • zapisujte si pomembne stvari, jih podčrtajte, napišite z velikimi črkami;
  • vseskozi se učite, imejte čim več miselnih izzivov, delajte vaje za pomnjenje.

Poleg tega pa poskrbite za redno telesno vadbo in tek. Z vadbo povečujete dotok kisika, bogatite domišljijo in utrjujete samostojnost. Počitek naj bo reden in dovolj dolg, saj se med spanjem celice obnavljajo. Poskusite lahko tudi s tehniko globoke relaksacije, kjer sprostite telo in se umirite. Izvajajte jo od pet- do šestkrat na dan, po 5 – 10 minut. Izvajate jo lahko v tišini ali ob tihi glasbi. Oblečeni bodite v udobna oblačila, namestite se udobno, telo naj bo sproščeno. Z dihanjem umirite in sprostite telo. Vdih naredite skozi nos, izdih pa skozi usta. Zavestno sprostite vsak del svojega telesa, pozornost usmerite na tisti del telesa, ki ga sproščate. Ko boste dovolj sproščeni, štejte od pet proti ena in se počasi prebudite, pretegnite in počasi vstanite.

OPRAVLJAJTE MENTALNE VAJE
Za dodatek priporočamo še opravljanje različnih mentalnih vaj. Rešujte križanke, sudoku, lahko se poskusite v igranju računalniških igric. Vaje naj temeljijo tudi na logiki, besednih zakladih, zato je priporočljivo tudi branje. Poskrbite za redno in uravnoteženo prehrano, uživajte vitamine v svežem sadju in zelenjavi, izogibajte pa se sladkorju, škrobu, kofeinu in alkoholu. Pijte dovolj vode, od 2 do 2,5 litra na dan. Med poletjem in telesnimi dejavnostmi pa še več.

Vsebina: Maja Žagar

Sodelujoč strokovnjak: mag. Daša Toman Turuk, NLP coach, trener za možganom prijazno učenje & PEAT procesor

MogenasNad50

Aktivno v zrela leta.

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Brezskrbno v prometu

Aktivno udeleženi v prometu  Od zaključku delovnih obveznosti boste imeli vse več časa za aktivno preživljanje dni -  sprehajajte se, kolesarite ter obiskujte družino in prijatelje, vendar poskrbite za varnost v prometu, saj boste v njem tako večkrat udeleženi. Statistični podatki kažejo, da ste med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v prometu...

Ohranite vaš vid v odlični formi

Spremembe v vidu lahko razdelimo na tiste, ki se pojavljajo že v otroštvu, mladosti oz. mlajši dobi in t.i. starostno slabovidnost (presbiopijo). Kratkovidnost se lahko pojavi kadarkoli v otroštvu, mladosti ali odrasli dobi, znaki pa so slab vid na daljavo in glavoboli. Akomodacijska moč očesa (sposobnost očesa, da ostro vidi različno oddaljene predmete) z...

Trend zaposlovanja seniorjev se veča

Evropski in svetovni trendi kažejo, da se vse več ljudi odloča za delo tudi po prejemu prve pokojnine. To dejstvo lahko razložimo skozi dva dejstva. Svetovno prebivalstvo se stara: leta 2016 je v Sloveniji na 100 zaposlenih prišlo 73 upokojencev. Napovedi pa kažejo, da bo do leta 2060 število...

8 nasvetov za varen vsak dan

Pripravite se z enostavnimi prijemi, ki so nam jih zaupali na Policiji, da bo vaš vsakdan bolj varen.

Vzdržujte dobro počutje in vaše zdravje

Skrb za zdravje naj bo vaša osnovna skrb. Krbite za redno aktivnost, zdravo prehrano, da bo raven holesterola in sladkor v krvi primerna. Krvni tlak mora biti nizek in prebava redna. Uvrstite zdrave prijeme v vsakdanjem življenju.

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads