DomaZdravje & vitalnostUdeležite se preventivnega pregleda

Udeležite se preventivnega pregleda

Skrb za zdravje naj bo vaša osnovna skrb. Čeprav se počutite dobro, bodite pozorni na prve zdravstvene znake, povprašajte zdravnika za mnenje. Vsekakor pa se odzovite vabilu na preventivne preglede, katerih namen je pravočasno odkrivanje dejavnikov tveganja in bolezenskih stanj, ki so lahko prisotna, čeprav težav še ne čutite.

Program Svit

Program Svit je državni presejalni preventivni zdravstveni program. Namenjen je preprečevanju in zgodnjem odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Z odzivom na vabilo, ki ga pošljejo vsaki dve leti, se lahko vključite moški in ženske, med 50. in 74. letom starosti  in imate urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, s tem pa je odziv na vabilo brezplačen, saj stroške programa nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v Sloveniji je v program vključenih že več kot pol milijona oseb). Mnogo rakov na debelem črevesju in danki, ki je v Sloveniji eden najpogostejših rakov, lahko preprečijo, ker odkrivajo in odstranjujejo polipe, ki so predstopnje raka. Večino jih odkrijejo tako zgodaj, da je zdravljenje manj obremenjujoče in predvsem uspešnejše. Po ocenah 65–70 % primerov odkrijejo tako zgodaj, da onkološko zdravljenje ni potrebno. Ta oblika raka je lahko dobro ozdravljiva, če so predrakave spremembe odkrite in odstranjene pravočasno, ko znakov bolezni še ne občutite. Več na: https://www.program-svit.si/.

Program DORA

DORA je državni presejalni program za odkrivanje raka dojk. V okviru programa so vsaki dve leti ženske med 50.–69. letom povabljene na presejalno mamografijo, tj. rentgensko slikanje dojk, ki je dokazano najbolj zanesljiva in natančna metoda odkrivanja začetnih rakavih sprememb v dojkah v omenjenem starostnem obdobju. Opravite jo lahko v najbližjem centru programa, ki bo že naveden na vabilu. Odkrijejo lahko raka, za katerim letno v Sloveniji zboli 1.400 žensk (večina po 50. letu), preden je znake sprememb mogoče videti ali otipati (zatrdlina v dojki, izcedek iz dojke). Udeležba na pregledu lahko prispeva, da je rak odkrit dovolj zgodaj in je zdravljenje uspešnejše. Več na:  https://dora.onko-i.si/.

Program ZORA

ZORA je državni presejalni preventivni program za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu. Ginekologi v sklopu programa s pregledovanjem zdravih žensk lahko pravočasno odkrijejo predstopnjo ali začetno stopnjo sprememb na materničnem vratu. Z enostavnimi terapevtskimi posegi je takrat možno raka preprečiti ali pozdraviti. Ta rak raste počasi in potrebuje več let, da napreduje iz predrakave oblike, zato je mogoče s pregledi vsaka tri leta odkriti večino sprememb in pravočasno začeti z zdravljenjem. Cilj programa je doseči 70 % pregledanost vseh žensk starosti med 20 in 64 let, zato vsaka ženska, ki v zadnjih treh letih pregleda (z odvzemom brisa materničnega vratu) ni opravila, dobi na dom vabilo za pregled. Več na:  https://zora.onko-i.si/.  

PROGRAM SKUPAJ ZA ZDRAVJE

S preventivnimi pregledi zdravstveni delavci ozaveščajo odraslo populacijo, s strokovnimi informacijami in veščinami za dolgotrajno izboljšanje in spodbujanje pri aktivni skrbi za lastno zdravje in pomenu navad zdravega življenjskega sloga. S pravočasnim ugotavljanjem tveganja za razvoj kroničnih bolezni je mogoče preprečiti oziroma odložiti razvoj bolezni. Z zgodnjim odkrivanjem bolezni in pravočasnim zdravljenje je mogoče preprečiti številne negativne posledice kroničnih bolezni in ugodno vplivati na kakovost življenja.

S programom Skupaj za zdravje, ki je brezplačno, saj stroške krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je omogočeno odkrivanje vseh ključnih kroničnih bolezni in dejavnikov tveganja za njihov razvoj. Usposobljeni zdravstveni strokovnjaki v sodelovanju z drugimi izvajalci v zdravstvenih domovih in lokalnih skupnostih izvajajo aktivnosti programa v ambulantah družinske medicine, patronažnih službah in zdravstveno-vzgojnih centrih oz. centrih za krepitev zdravja.

Program sestavljajo trije sklopi aktivnosti:

  • preventivni pregled v ambulanti družinske medicine: namen pregleda je zgodnje odkrivanje ključnih kroničnih bolezni in dejavnikov tveganja zanje;
  • skupinske delavnice in individualna svetovanja: namenjen podpori in pomoči pri spremembi življenjskega sloga in krepitvi duševnega zdravja,
  • aktivnosti za krepitev zdravja v lokalnih skupnostih: pester nabor aktivnosti poteka v vaših lokalnih skupnostih (kjer živite ali delate) v sodelovanju z zdravstvenimi strokovnjaki.

Preventivni pregled: Na preventivni pregled vas usmeri osebni zdravnik, po pošti ali telefonu vas povabi diplomirana medicinska sestra, ali se naročite sami. Opravite ga lahko vsi odrasli od 30. leta starosti dalje in sicer vsakih 5 let. V kolikor se med pregledom ugotovijo kronične bolezni oziroma dejavniki tveganja, pa sledi ustrezno ukrepanje. .

Osnovni namen programa Skupaj za zdravje je izboljšati zdravje in kakovost življenja. Cilji programa so:

  • zmanjšati zgodnjo umrljivost, obolevnost in invalidnost zaradi nekaterih najpogostejših kroničnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, rak, sladkorna bolezen tipa 2, kronična obstruktivna pljučna bolezen, hipertenzija, debelost, depresija, osteoporoza idr.,
  • odkrivati in obvladovati vedenjske, biološke in psihosocialne dejavnike tveganja za razvoj kroničnih bolezni,
  • izboljšati duševno zdravje,
  • opolnomočiti osebe pri skrbi za lastno zdravje in
  • izboljšati kakovost življenja.

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje »Odkrijmo sladkorno«, ki je bila predstavljena na nedavni nacionalni konferenci o sladkorni bolezni, je pokazala, da ima v Sloveniji med 59.000 in 127.000 ljudi sladkorno bolezen, ne da bi vedeli zanjo. Še posebej veliko je teh oseb v vzhodni Sloveniji, med starejšimi od 60 let in med tistimi, ki imajo debelost (indeks telesne mase 30 ali več). Zato: udeležite se preventivnega pregleda v vaši ambulanti družinske medicine – sladkorno bolezen imate lahko tudi, če ne čutite, da bi bilo kaj narobe.

Srčno-žilni pregled

Preventivni pregled za bolezni srca in žilja opravite v ambulanti družinske medicine v sklopu že omenjenega programa integrirane preventive kroničnih bolezni Skupaj za zdravje. Namen je zgodnje odkrivanje tveganj za nastanek vseh ključnih kroničnih bolezni in dejavnikov tveganja za njihov razvoj ter pravočasno ukrepanje. Del preventivnega pregleda je tudi svetovanje o zdravem življenjskem slogu, ki je najpomembnejši element pri ohranjanju zdravja.

ZADNJI ČLANKI

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

Vsakodnevne vaje za ohranjanje vitalnosti

Rekreacija je ključna za ohranjanje vitalnosti in elastičnosti telesa. Zbrali smo 11 vsakodnevnih vaj za zaupanje v ravnotežje.

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads