DomaOdnosi & družinaUdobno bivanje vaših staršev 80+/90+

Udobno bivanje vaših staršev 80+/90+

»Slovenija sodi v sam vrh držav, kjer se delež starejših ljudi najhitreje povečuje. Družina, kot pomembna vrednota, je vse bolj na dosegu sprememb, ki jih narekuje hiter tempo življenja, starostniki vedno bolj ostajajo in živijo sami. Osamljenost pa je večplastna in tudi z vidika  duševnega zdravja eden izmed največjih izzivov starejšega človeka,« je z nami delila Nina Gregorc.

Kakovostno življenje starejših

Centri za pomoč na domu, ki delujejo v večjih krajih pod okriljem občin  in tudi podobno organizirano delo v ponudnikih nege na domu v okviru domov upokojencev, so, v obliki neposredne socialne oskrbe na domu, na voljo za naslavljanje stisk in izzivov posameznikov.  

Takšna oblika pomoči je namenjena seniorjem, ki sicer imajo v domačem okolju zagotovljene bivalne pogoje za življenje, vendar niso več sposobni samooskrbe ali nege. Najbližji pa zaradi neznanja področja nege starejših ali tempa življenja ne zmorejo zanje ustrezno poskrbeti, zato se jim tudi svetuje, da poiščejo pomoč. S pomočjo centrov za pomoč na domu lahko, vsaj za določen čas, nadomestite potrebo po institucionalnem varstvu v zavodu, saj je dober primer organizirane socialne praktične pomoči. Centri vam tako tudi omogočajo oskrbo in podporo pri ohranjanju čim daljše samostojnosti vaših staršev in njihovega kakovostnega življenja doma, ter nudijo oporo pri preprečevanju osamljenosti in občutka socialne izključenosti posameznika.

Kakovostni odnosi in preživet čas skupaj

Na eni strani je vsakodnevna oskrba in pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih (nega, hranjenje, čiščenje), druga nota, izjemnega pomena za prijetno staranje, so socialni stiki. Gregorčeva pojasni, ljudje smo socialna in čustvena bitja, ki potrebujemo druženje, da lahko zadovoljimo svoje potrebe po socialni opori. Ni pomemben samo kakovostno preživet čas s svojci, ampak tudi s sovrstniki.


Poskrbite za ohranjanje kakovostnih odnosov z vašimi starši, morda je le sedaj bolj na vaši strani, da jim nudite oporo in jih vodite skozi kakovostno starost.

Ta opora je izrednega pomena pri soočanju z vplivi in življenjskimi spremembami, s katerimi se soočajo v obdobju staranja. Hkrati pa lahko deluje kot preventiva za dobro počutje v starosti, doda Gregorčeva in pojasni, da kakovost socialnih stikov vpliva na zdravje staršev in njihovo zadovoljstvo z življenjem, saj se počutijo varneje in se učinkoviteje spoprimejo z izzivi zrelega življenjskega obdobja.

Prijetno življenje v domačem okolju

Če ste sprejeli odločitev, da za svoje starše skrbite doma ali medtem ko čakate na prostor v domu, posvetite pozornost več dimenzijam njihovega življenja oziroma oskrbe. Strokovnjakinja iz Centra za pomoč na domu Maribor priporoča, da za vaše starše poiščete pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih, kot so pomoč pri čiščenju, umivanju, oblačenju, hranjenju ter pomoč pri opravljanju osnovnih življenjskih potreb.

Pozornost namenite tudi prostorom v katerih prebivajo ter jim z različnimi pripomočki omogočite, da ohranijo (del) samostojnost. Posledično boste njim omogočili lažjo in prijetnejšo starost, istočasno pa razbremenili tudi sebe in druge svojce. Razmislite o uporabi različnih pripomočkov, namenjenih negi in olajšanju rokovanja pri oskrbi. Pred nakupom (ali najemom) upoštevajte zdravstveno stanje in individualno izberite ter prilagodite pripomočke. Med osnovne pripomočke sodijo bolniška postelja, trapez, hodulja, invalidski voziček. Poleg zagotovitve ustrezne opreme, pa poskrbite tudi za razporeditev pohištva in predmetov v prostoru, ki bi lahko ovirale pri gibanju.

Prilagodite kopalnico in stopnišča


Prav tako je priporočljivo prilagoditi pohištvo in prostore v stanovanju, predvsem kopalnice in stopnišč.

V kopalnici namestite oprijemala za toaletne prostore. Kad nadomestite s tuš kabino s sediščem, naj bo tudi zlita s tlemi, da se po potrebi lahko vanjo zapelje invalidski voziček ali do nje pridejo s hoduljo. Pozornost namenite tudi ploščicam, ki naj še posebej v kopalnici ne bodo zdrsne. Odstranite pa tudi preproge v kopalnici, če pa jih že imajo, pa naj bodo z nedrsno podlago, saj se lahko hitro spotaknejo ob njih. Če opravljate korenito prenovo stanovanja, razmislite zato tudi o možnosti talnega ogrevanja. Ob izbiri talnega ogrevanja v kopalnici, pa vseeno namestite tudi dodatni lojtrni radiator, za sušenje brisač.

Stopnišča obložite ali preuredite v nedrsna, ter jih obdajte z ograjo na obeh straneh. Ograja mora nuditi stabilen oprijem in biti ustrezno visoka. Še bolje pa je, če se lahko hoji po stopnišču popolnoma izognejo.

Ob prenovi stanovanja tudi poskrbite, da se odstranijo vsi pragovi, saj lahko že nekaj centimetrov predstavlja veliko oviro. Prostori naj bodo dobro osvetljeni, saj vaši starši potrebujejo do 3x močnejšo osvetlitev, še posebno za branje in delo v kuhinji. Izognite se preprogam, če pa jih že imate, naj bodo na več mestih trdno pritrjene na tla. Zvonec zamenjajte z glasnejšim in po možnosti vgradite domofon, da se izognejo hoji po stopnicah.

Nina Gregorc

Nina Gregorc

mag. zak. in druž. štud., Koordinatorica pomoči na domu, Center za pomoč na domu Maribor

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

Novo življenjsko obdobje vaših staršev

Le vloge staršev se v odnosih spremenijo. V ospredje prihaja podpora, čeprav so vaši starši včasih lahko svojeglavi.

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob...

Priprava vaših staršev na bivanje v novem okolju

Namestitev staršev v oskrbo v domu starejših ni sprememba le za starša, ampak tudi za svojce.

Vloga staršev v zrelih letih

Velikokrat se zgodi, da imajo odrasli otroci različno mišljenje, drugačne navade kot njihovi starši....
WordPress Ads