DomaVzdrževanje domaUnovčite vašo nepremičnino

Unovčite vašo nepremičnino

Živeti v prevelikem stanovanju ali hiši, medtem ko si želite privoščiti lagodno življenje, morda dopust v toplih krajih ali nov avto, je vredno premisleka. Razmislite, da bi vaš obsežni kapital, ki ste ga celo življenje nalagali v nepremičnino, unovčili, da bi vam vrnil korist.

Oddaja sobe/stanovanja za krajši čas


Airbnb je spletna skupnost, ki povezuje ljudi, ki iščejo ali oddajajo stanovanja, apartmaje, hiše, čolne in jahte. Posamezniki ponujajo poceni nastanitve. Najem stanovanja za krajši čas, poleg Airbnb. Ta način nastanitve predstavlja odličen način, kako lahko unovčite vašo nepremičnino. Po eni strani lahko oddajate le eno sobo, ki je v vaši hiši prazna ali pa celo stanovanje. Takšna nastanitev je privlačna za popotnike, ki si želijo spoznavati kulture in povezovati z domačini. Hkrati tudi vi stkete prijateljstva in spoznate nove kulture ter ljudi, ki vam lahko vrnejo uslugo, ko boste vi potovali po svetu.

Nasveti za varno oddajanje preko spletnih skupnosti

• nekaj dni pred prihodom preverite, ali vaš dogovor z gostom še velja;
• pogovarjajte se le preko aplikacij in ne zasebnih sporočil ter klicev;
• profil gosta ali uporabnika mora biti popolnoma izpolnjen in vsebovati slike;
• pozorno preglejte profile in mnenja drugih uporabnikov;
• zaupajte intuiciji – če se vam nekaj zdi sumljivo, raje poiščite drugo nastanitev;
• tudi sami poskrbite, da zapišete iskreno oceno.

Trend souporabe stanovanja

Če stanovanja ne želite zapustiti, a želite vsaj nekoliko zmanjšati stroške, ga lahko oddate v souporabo. Kar pri nas ni pogosta oblika, saj je težko določiti delež obratovalnih stroškov, ki jih plačuje souporabnik. Če se za tako obliko le odločite, izberite za souporabnika prijatelja ali dobrega znanca. V tujini je souporaba stanovanja v porastu. Mnogi so že prepoznali, da je deljenje obratovalnih stroškov velika prednost skupnega življenja. Prihranite na življenjskih stroških in povečujete svoj proračun, da si lahko privoščite potovanja, izlete, hobije, aktivnosti, vikend …

Po drugi strani življenje s sostanovalcem spodbuja druženje ter vzdrževanje stikov. Sicer odvisno od življenjskega sloga in navad, ampak zagotovo boste tako imeli vedno nekoga, ki se bo z vami odpravil po opravkih ali na kosilo. Ker pa je v dvoje ali v skupini vse vedno lažje, lahko skupaj začneta z novim hobijem in aktivnostmi.

Lažje boste živeli v sožitju in sklepali kompromise, če se boste pred odločitvijo za souporabo stanovanja, se dogovorili s sostanovalcem o pomembnih vprašanjih: zasebnost, poznavanje navad, čiščenje in druga opravila, deljenje obratovalnih stroškov, skupni izdelki, domače živali, temperatura v prostorih, hrup, gosti …

Drzni se odločajo za zamenjavo doma

V primeru, da se odločite za zamenjavo doma, sklenete dve (vzajemni) najemni pogodbi. Tako razmerje tudi obravnavajo tudi pri FURS-u (plačilo davka na kapitalski dobiček), če bi bili obe nepremičnini v Sloveniji. Dom lahko zamenjate tudi s tujcem, več na Homelink.org, intervac-homeexchange.com, homeexchange.com, exclusiveexchanges.com.

ZADNJI ČLANKI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Ali izpolnjujete pogoje za upokojitev

Prehod iz statusa zaposlenega v aktivno življenje v zrelem obdobju z ustreznimi mesečnimi prejemki se začne s tem, da vas delodajalec najprej odjavi iz zavarovanja.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

Vsakodnevne vaje za ohranjanje vitalnosti

Rekreacija je ključna za ohranjanje vitalnosti in elastičnosti telesa. Zbrali smo 11 vsakodnevnih vaj za zaupanje v ravnotežje.

Vid kot v rosnih letih – operacija sive mrene

Operacija sive mrene je v razvitem svetu eden najpogosteje izvajanih operativnih posegov v oftalmologiji in medicini nasploh.

DRUGE ZANIMIVOSTI

Prilagoditev kuhinje za zrela leta

Oprema in prostori kuhinje naj bodo enostavni za vzdrževanje. Posebno pozornost pa namenite tudi tlorisni razporeditvi.

Samostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Varno bivanje: Pri prilagoditvah imejte v mislih mobilnost, dostopnost, ergonomijo prostora, nenasičenost z opremo, dobro osvetljenost.

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže.

Pravočasno prenovite kopalnico

Pravočasno prenovite kopalnico - uporabljate jo vsakodnevno, že v 3. življenjskem obdobju, pa jo prilagodite na obdobje, ki še prihaja.

Postanite vrtnarski strokovnjak

Prihajate v obdobje v vašem življenju, ki časovno vse to omogoča in lahko hitro postanete pravi vrtnarski strokovnjak.
WordPress Ads