DomaOdnosi & družinaUredite udobno stanovanje tudi za vaše starše 80+/90+

Uredite udobno stanovanje tudi za vaše starše 80+/90+

Kaj pa vaši starši 80+ ali celo 90+? Nekateri seniorji še skrbijo tudi za svoje starše. Ob prehodu v upokojitev lahko izdatno poskrbite tudi za njih. S prilagoditvijo bivalnega okolja potrebam naših staršev lahko bistveno podaljšamo kvaliteto bivanja, neodvisnost in varnost, kar jim omogoči, da ostanejo čim dlje v domačem okolju. Pomembno je, da si prilagodijo stanovanje čim prej, ko so še aktivni in se laže navadijo na spremembe.

V domačem okolju zato poskrbimo, da ne pride do padcev in posledično do izgube samostojnosti. Stopnišča naj imajo ograjo na obeh straneh, tudi na strani kjer je zid. Ograja mora biti ustrezno visoka in taka, da nudi varen oprijem. Pomembno je tudi, da je stopnišče dobro osvetljeno in da nastopne ploskve niso drsne. Seveda je veliko bolje, če se lahko izognemo stopnišču saj ne samo, da je nevarno ampak ga večina v poznih letih ne more več uporabljati, saj ne morejo premagovati višinskih razlik. Zato je smiselno, da pri temeljitejši prenovi doma organiziramo vse bivalne prostore v pritličju. V zrelih letih ne rabijo veliko prostorov, manjše stanovanje je tudi enostavnejše za vzdrževanje higiene in predstavlja manjše stroške vzdrževanja.

Pri prenovi se izognimo vsem pragovom, saj včasih že nekaj centimetrov visok rob lahko predstavlja nepremostljivo oviro. Iz istega vzroka se v kopalnici kopalno kad nadomesti s tušem brez tuš kadi. Tak tuš omogoča uporabo tudi z invalidskim vozičkom. Za manevriranje z invalidskim vozičkom potreben prostor 150×150 cm, na kar je pametno misliti tudi pri prenovi, čeprav uporabnik ne potrebuje invalidskega vozička. Če bi prišlo slučajno do te potrebe, pa se bomo izognili težavam in stroškom. Za invalidski voziček je pomembno tudi to, da morajo biti vrata široka 90 cm. Kljuke na vratih naj bodo v obliki črke D, da se prepreči zdrs roke.

Za varnost v domačem okolju je izrednega pomena izbira tlaka, ta mora biti nedrseč in ne odseven. Vse preproge morajo biti pritrjene na tla, tako da se ne premikajo in da ni nevernosti, da bi se spotaknili ob zavihan rob preproge. Ne drsnost tlaka je še posebej pomembna v kuhinji in kopalnici, kjer so tla lahko mokra. V kopalnici za večjo varnost pred padci namestimo še posebna opirala. Vsi prostori v stanovanju morajo biti dobro osvetljeni, saj 80 ali 90-letnik potrebuje za dobro počutje 2-3x močnejšo osvetlitev kot 20-letnik.

Zadostna količina svetlobe močno olajša branje, še večji pomen pa ima v kuhinji, ki je delavni prostor, kjer se srečujemo z ostrimi noži in drugimi predmeti, s katerimi se lahko poškodujemo. Pri prenovi zamenjajmo tudi zvonec, izberemo (glasnega in po možnosti v kombinaciji s svetlobnim signalom).

Če imajo naši starši težave pri doseganju predmetov, postavljenih na policah, ki so više od 160 cm, se je pri prenovi kuhinje pametno izogniti visečim omaricam, in čim bolj izkoristiti pod pultne omarice. Idealne so omarice s predali, ki jih laže praznimo in polnimo kot omarice s fiksnimi policami.

Visoke police niso samo nefunkcionalne ampak lahko tudi nevarne, kadar oseba v želji, da bi dosegla visoko ležeče predmete stopi na stol ali lestev. Podobno je tudi s svetili, pri katerih moramo za zamenjavo žarnice stopiti na stol ali lestev. S tega vzroka je smiselno, da izbiramo stenske luči in luči z dvema žarnicama, tako da ni težko počakati na pomoč mlajše osebe, ki zamenja žarnico. Nenazadnje, pa je oskrbovano stanovanje lahko dolgoročna investicija, saj ga boste lahko nekoč v prihodnosti morda ponovno potrebovali še zase ali pa ga oddajali, saj povpraševanje pri nas narašča zaradi staranja in si s tem povečali prihodke v kasnejšem obdobju.

ZADNJI ČLANKI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Ali izpolnjujete pogoje za upokojitev

Prehod iz statusa zaposlenega v aktivno življenje v zrelem obdobju z ustreznimi mesečnimi prejemki se začne s tem, da vas delodajalec najprej odjavi iz zavarovanja.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

Novo življenjsko obdobje vaših staršev

Le vloge staršev se v odnosih spremenijo. V ospredje prihaja podpora, čeprav so vaši starši včasih lahko svojeglavi.

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob...

Priprava vaših staršev na bivanje v novem okolju

Namestitev staršev v oskrbo v domu starejših ni sprememba le za starša, ampak tudi za svojce.

Udobno bivanje vaših staršev 80+/90+

Družina, kot pomembna vrednota, je vse bolj na dosegu sprememb, ki jih narekuje hiter tempo življenja.
WordPress Ads