Urejeni nohti

Urejeni nohti tudi v zrelih letih. Stopnja rasti nohtov se pri 25 letih upočasni za približno 0,5 % na leto, kar pomeni, da nohti do 85. leta zrastejo le za 2 milimetra na mesec. To pa ni edina sprememba, ki jo lahko opazite v zreli dobi, spreminjati se lahko začne tudi tekstura, debelina, oblika, kontura ter barva. Telo namreč proizvaja manj naravnih beljakovin, ki so prisotne tudi v nohtih. Kljub temu s skrbno in primerno nego lahko sami naredimo dovolj za učinkovito obvladovanje tovrstnih sprememb.

Značilne lastnosti nohtov v zreli dobi

Z leti nohti postanejo krhki, zato so bolj nagnjeni k lomljenju. Stanje lahko poslabša izpostavljenost močnim čistilnim kemikalijam ali kozmetičnim sredstvom, kot so laki za nohte, odstranjevalci obnohtne kožice. Resnejša lomljivost povzroča grebene po dolžini nohta ter drobljenje nohtnih konic. Vzrok za slednje bi lahko bila anemija, ateroksleroza, hormonske težave. V tem primeru se je še toliko bolje posvetovati z osebnim zdravnikom.

Nohti se z leti obarvajo: postanejo rahlo porumeneli, sivi, bledi ali pa se povsem razbarvajo. Postajajo tudi vse tanjši. Za debelejše nohte pa bi bila lahko kriva luskavica. Zadebelitev ter spremembo barve nohtov lahko povzročajo tudi glivične okužbe. Slednje se pogosteje pojavijo pri moških, kadilcih, sladkornikih in osebah s slabšim imunskim sistemom. Ranljivejši so nohti na nogah, kjer je za rast glivic večja verjetnost toplega in vlažnega okolja.

Vraščen noht v zreli dobi lahko povzroča precejšnje bolečine in težave pri hoji. Nastane kot posledica pritiska zaradi pretesnih čevljev ali deformacije stopal. Najpreprostejša oblika zdravljenja je namakanje stopala, pravilno striženje nohtov, redno obiskovanje specialne pedikure, v določenih primerih je nujen manjši kirurški poseg.

Nohti na nogah se strižejo s kleščami ali velikim ščipalcem za nohte. Noht se vedno postriže naravnost, na robovih se odščipne špičke in narahlo popili robove. Na rokah se nohti zgolj pilijo, če njihove dolžine ne želimo skrajšati. Piliti je treba samo v eno stran, s pomočjo kakovostne pilice. Po striženju je na noht in obnohtno kožico dobrodošlo nanesti negovalno olje.

Naravni zaščitni pečat nohta

Pogosto spregledana sprememba nohtov je povezana z obnohtno kožico. Ta deluje kot naravni zaščitni pečat nohta. Ko se raztrga, je dehidrirana, zato se loči in dvigne, kar lahko povzroča okužbe, obenem se zato lahko spremeni še tekstura in debelina nohta. Zdrava obnohtna kožica prispeva k bolj mladostnemu videzu nohtov. Zato je še toliko pomembneje, da razvijete ustrezno rutino, ki bo omogočala hidrirano ter negovano obnohtno kožico.

Izključena ni niti oniholiza, stanje, pri katerem se noht dvigne s podnohtja. Povzroči jo lahko že najmanjša poškodba, na primer čiščenje nohta z neprimernim orodjem.

Urejeni nohti in pravilno ravnanje z nohti

Za obvladovanje sprememb nohtov lahko dovolj dobro poskrbite sami. Po prhanju ali kopeli nohte nežno za nekaj časa potisnite v umivalno krpo. Nudite jim vsakodnevno vlaženje – tudi s primernimi olji ali mazili. Kreme niso dovolj primerne, saj se ne absorbirajo tako učinkovito. Nohtov ne grizite ali trgajte. Uporabite kakovostno čisto ščipalko za obnohtno kožico in jo odrežite pri dnu.

Pri odstranjevanju laka z nohtov uporabite vlažilne formule brez acetona, ki lahko noht in njegovo okolico dehidrira in oslabi. Namesto običajne pilice za nohte uporabite raje stekleno pilo, s katero lahko pri nohtih dosežete povsem gladek rob. Ko sčasoma škarje postanejo skrhane ali začnejo rjaveti, jih, zamenjajte za nove. Stare lahko povzročajo razpoke in zagozde. Pri opravljanju gospodinjskih in drugih del uporabljajte zaščitne rokavice. Lahko si pomagate tudi s salonsko terapijo, ki prodre direkt v notranjost nohta in utrjuje sam noht.

Dobrodošla pedikura in manikura

Ob neprimerni skrbi za nohte se njihovo stanje z leti lahko samo še slabša. Veliko lahko naredite sami, na vsake toliko časa je dobrodošlo obiskati pedikerja in manikerja. Če so težave večje in dolgotrajnejše obiščite osebnega zdravnika.

Primerno izvedena manikura in pedikura omogočata ohranjanje zdravja nohtov. Vključujeta namakanje stopal, odstranjevanje trde kože, odstranjevanje otiščancev/kurjih očes, oblikovanje nohtov, striženje nego obnohtne kožice ter masažo. Vključite lahko tudi mehčanje in hlajenje grobe suhe kože, vlaženje, pomlajevanje in mehčanje rok in stopal. Zmehčano obonohtno kožico nežno potisnite proti korenu nohta.

Blagodejen limonin piling

Kožo na rokah negujte z vlažilnimi sredstvi. Poskrbite še za piling, ki blagodejno vpliva tako na kožo kot nohte ter obnohtno kožico. Piling lahko pripravite sami. Žlico kristalnega sladkorja zmešajte s primerno količino soka sveže limone. Dodajte še nekaj kapljic poljubnega olja. Pripravek vtrite v roke in nohte ter obnohtno kožico. Delovanje je blago kislinsko, zato se boste znebili odmrle kože. Vsebino nato sperite in kožo dobro osušite.

Odličen nadomestek pilam ali trdim gobicam za odstranjevanje trde kože na stopalih je mokra mivka. Z njo lahko odlično podrgnete navlažena stopala. Še posebej se osredotočite na bolj zadebeljene predele – na peto in rob stopal.

Kaja Osredkar

GOLD SPA Ljubljana

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads