DomaOdnosi & družinaVaša povezanost v vnuki

Vaša povezanost v vnuki

Družina nas navdaja z občutkom varnosti in pripadnosti. Zato ima vsak član družine in s tem njegova vloga svoj čar in vrednost. Veliko se ukvarjamo z odnosi med starši in odraslimi otroci, pomembno pa je tudi razmerje in preplet vlog v odnosu med vami in vašimi vnuki.

Večina si vas želi imeti vnuke in preživljati zrela leta z njimi. Tudi če si v zrelem obdobju želite početi stvari, ki jih niste mogli v času aktivne službe (npr. želite potovati, razvijati svoje hobije), so vnuki pomemben del življenja. Nekateri stari starši lažje vzpostavijo povezanost z vnuki in zdi se, kot da med njimi in vnuki obstaja naravna vez, drugi preživljajo nekoliko manj časa z vnuki.

Oblikujte kakovosten odnos z vnuki

Odnos med vami in vašimi vnuki je nekaj zelo dragocenega in lepega. Vnukom lahko predate izkušnje odnosa, spoznanja in drugačen pogled na svet kot jim ga dajejo starši. Vse to se lahko zgodi, če sta vzpostavljeni varna navezanost, komunikacija ter postavljene prave razmejitve. Šele takrat je mogoč kakovosten, zdrav odnos, ki bogati življenje vnukov in nenazadnje tudi vaše življenje. Raziskave namreč kažejo, da čustvena bližina med vnuki in starimi starši lahko varuje pred depresijo, spodbuja delovanje možganov in podaljšuje življenje. Posesivnost ali izogibanje vzpostavitvi odnosa pa tega ne omogočata. Če nekdo živi samo za svoje vnuke, lahko to vnuki doživljajo tudi kot breme, ker bodo čutili, da morajo osrečiti svojo babico ali dedka. Po drugi stani pa, če se nekdo ne trudi za odnos ali se odnosu celo izogiba, se povezanost med otrokom in starimi starši ne more vzpostaviti.

Pristen in sproščen odnos ter močna vez med vami in vašimi vnuki se bosta izoblikovala skozi čas. Kakovosten odnos ni samoumeven, zanj se je treba truditi. Gradi se na različne načine: z zanimanjem za otroka, z izražanjem pozornosti, ljubezni, s prisotnostjo ob otroku in skupnimi doživetji, igranjem, postavljanjem mej, pa tudi z odnosom, ki ga imate do svojih odraslih otrok in do njihovih partnerjev. Že majhni otroci veliko razumejo, prepoznajo iskrenost in sprejemanje, začutijo ljubezen in spoštovanje, sproščenost, a tudi vsiljivost, nesprejemanje, napetosti in trenja.

Vnukom ste pomembni vzorniki

Ne glede na to, kako pogosto vidite vaše vnuke in ste skupaj z njimi, ste vnukom lahko vzor, ki v njihovem življenju pušča močno sled. S pripovedovanjem družinskih zgodb, branjem, skupnimi doživetji, delom, razvajanjem, crkljanjem lahko soustvarjate lepe spomine, ki jih bodo vaši vnuki nesli s seboj v življenje. Tudi ob vas vnuki spoznavajo vrednote, odnose in se učijo različnih opravil, ki jih skupaj počnete.

Vzgojna ravnanja so velikokrat rezultat vzorcev iz primarne družine in tudi izkušenj, ki smo jih sami doživeli, se naučili. Zato v družinah srečamo drugačne načine vzgoje, komunikacije, ki vodi tudi v nesoglasja, čeprav vsi člani družine želijo dobro. Stari starši lahko dobronamerno ravnajo tako kot mislijo in verjamejo, da je dobro za vnuke, odraslim otrokom, pa se to ne bo zdelo najbolje ali celo nesprejemljivo. Npr. stari starši bi vnuku kupili več igrač, da bi ga razveselili, starši pa vedo, da ima otrok doma že veliko igrač in bi otroka radi naučili skromnosti, nenavezanosti na materialne stvari.

Prepoznajte kako sami prispevate k harmoniji odnosov ne le z vašim vnukom, ampak posledično tudi z vašimi odraslimi otroci in njihovimi partnerji. Izjemnega pomena je, kakšna sporočila (verbalna in neverbalna) jim predajate. Za vaše vnuke pri vas lahko veljajo spremenjena pravila. Vendar se o tem najprej posvetujte z vašimi otroci. Pomembno je namreč, da otrok vidi, da ste vi in njihovi starši v istem timu in sodelujete in da imajo otroci tudi pri vas meje. Vzgoja otrok mora biti v rokah staršev, vi pa ste lahko pomembna opora in pomoč pri vzgoji in vzdrževanju pravil, ki jih postavijo starši.

 

 

mag. Kornelija Ferčak Folnovič

zakonska in družinska terapevtka, Družinski center mir

ZADNJI ČLANKI

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

Novo življenjsko obdobje vaših staršev

Le vloge staršev se v odnosih spremenijo. V ospredje prihaja podpora, čeprav so vaši starši včasih lahko svojeglavi.

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob...

Priprava vaših staršev na bivanje v novem okolju

Namestitev staršev v oskrbo v domu starejših ni sprememba le za starša, ampak tudi za svojce.

Udobno bivanje vaših staršev 80+/90+

Družina, kot pomembna vrednota, je vse bolj na dosegu sprememb, ki jih narekuje hiter tempo življenja.
WordPress Ads