DomaZdravje & vitalnostVid kot v rosnih letih – operacija sive mrene

Vid kot v rosnih letih – operacija sive mrene

Siva mrena ali katarakta je zelo pogosta degenerativna sprememba naravne leče, ki se pogosteje pojavlja po 65. letu, redkeje prizadene tudi mlajše. Katarakta (grško: slap) pomeni skalitev naravne leče, vzroki so lahko različni (poškodba, zdravila, očesna vnetja, presnovne bolezni), najpogosteje pa gre za normalen proces, ki doleti posameznike v zrelem obdobju.

Prvi znaki pojava sive mrene

V začetku se lahko pojavi le sprememba dioptrije in s tem izboljšanje vida na blizu brez očal (oko postane kratkovidno). Kasneje oseba opazi počasno, postopno, neboleče slabšanje vidne ostrine, meglen vid, slabše zaznavanje kontrastov in barv, moteča postane svetloba, ponoči se blešči, zato je otežena vožnja ponoči ter gledanje televizije in branje. Poslabšanje vida je lahko moteče pri vsakdanjih opravilih in pri hobijih. Siva mrena z leti nastaja počasi, simptomi se zato pojavljajo počasi in ne nenadoma. Siva mrena ne povzroča izpadov v vidnem polju, temnih pack v vidnem polju in ni boleča. V nekaj mesecih ali letih se lahko vid poslabša do take mere, da je težko prepoznati obraze ali večje predmete. Pri napredovalih oblikah se celo s prostim očesom opazi, da je črna zenica postala belkasta. Ključno je, da se operacijo opravi preden se leča preveč skali.

Če oseba pri svojih dnevnih aktivnostih potrebuje jasen vid (opravlja natančne stvari, veliko vozi), bo simptome prej opazila. Sicer pa zdrav življenjski slog ne preprečuje nastanka sive mrene.

Ali lahko sivo mreno preprečimo

Dolgoročna zaščita oči pred izpostavljenostjo močni UV svetlobi najverjetneje deluje ugodno na preprečevanje ali upočasnitev nastanka sive mrene. Pravih zdravil ali posegov sicer nimamo, operacija je edini način za odpravo sive mrene. Primeren trenutek za operacijo je takrat, ko siva mrena posameznika ovira pri dnevnih opravilih. Podatek za klinično pomembno sivo mreno je zmanjšanje ostrine vida na 0.7 po Snellenu, kar je približno 70 % vidne ostrine.

Kako poteka operacija sive mrene

Ko so zaradi slabšega vida prizadete vsakodnevne funkcije, je potreben posvet s specialistom. Ta natančno pregleda oko in pripravi operativni načrt. Določi se dioptrijo – moč umetne znotrajočesne leče, ki jo bo, namesto naravne, skaljene, vstavil v oko.

Operacija sive mrene je v razvitem svetu eden najpogosteje izvajanih operativnih posegov v oftalmologiji in medicini nasploh. Poseg je neboleč, ambulantni, v lokalni kapljični anesteziji in traja 15 minut.

Operacija poteka ambulantno, po opravljenem predoperativnem pregledu in meritvah. Pacient neposredno pred operacijo prejme kapljice za razširitev zenice, operacijsko polje se sterilno pripravi. Poseg je neboleč, ambulantni, v lokalni anesteziji. Če oseba ni sposobna za poseg v lokalni anesteziji iz različnih razlogov, jo operirajo v splošni anesteziji. Klasična tehnika operacije na očesni leči poteka tako, da se lečo v očesu razlomi na manjše koščke in odstrani s pomočjo ultrazvoka. Naravno lečo lahko odstranijo tudi s pomočjo femtosekundnega laserskega sistema. Nato pa se vstavi umetno znotrajočesno oz. intraokularno lečo. Poseg traja 15 minut, pri nezapletenih primerih.

Izbira znotrajočesne leče je odvisna od stanja očesa in želja ter potreb posameznika.

  • Monofokalne ali enožariščne leče – združujejo svetlobne žarke v enem gorišču. Vstavljajo jih najpogosteje. Omogočajo najostrejši vid, na daljavo. Za oster vid treba pri branju nositi očala.
  • Multifokalne ali večžariščne leče – omogočajo združevanje svetlobnih žarkov v več kot enem gorišču, in tako dober vid na daleč in blizu. Te leče so primerne za paciente s sivo mreno, ki imajo sicer zdrave oči. Ker je ostrina vida porazdeljena, je odvisnost od očal zmanjšana.
  • Torične leče – so primerna izbira pri osebah z roženičnim astigmatizmom ali pogovorno ‘cilindrom’, pri katerih se svetlobni žarki ne lomijo v pravilno točko, ampak v linijo ali ravnino (t. i. astigmatizem). Astigmatizem poslabša vidno ostrino tako na daleč kot na blizu. Osebe z izrazitim roženičnim astigmatizmom izberejo za boljši vid na eno razdaljo torično monofokalno lečo, za boljši vid na daleč in blizu pa so na voljo tudi torične multifokalne leče. Leča zmanjša odvisnost od očal, tako na daleč kot na blizu.

Pred operacijo

Oftalmologi predstavijo potek operacije, pričakovan izid in možne zaplete ter se s pacientom pogovorijo in mu pomagajo pri izbiri leče. V zvezi s tem pacient podpiše tudi pristanek za poseg. Če se oseba odloči za hkratno odpravo dioptrije ali morebitnega astigmatizma, oftalmolog svetuje tudi pri izbiri intraokularne leče, kar je dodatna samoplačniška storitev.

Po operaciji

Potrebna je topična terapija s kapljicami 3 tedne in kontrolni pregledi vsaj 1. in 7.–14. dan po posegu. Vsako oko operirajo ločeno v razmaku vsaj 7.–14. dni, lahko pa tudi hkrati, če so dobri pogoji za operacijo. Z izjemo direktnega pritiska na oko pa ni drugih omejitev po operaciji.

Tudi pooperativni potek je po pravilu neboleč, po nekaj dneh se lahko oseba vrne k vsakodnevnim aktivnostim, po nekaj tednih je tudi rehabilitacija končana.

Po posegu je posameznik odpuščen v domačo oskrbo, zaradi razširjene zenice je vid še meglen in ne more voziti avtomobila na poti domov, zato si mora urediti prevoz. Predpisana mu je terapija z vnosom kapljic v oko. Vid se zbistri do naslednjega dne. Na 1. pooperativni dan opravi specialist kontrolni pregled, kjer izmeri očesni pritisk in ugotovi morebitno prisotnost vnetja. Dioptrija se stabilizira v dveh tednih. Takrat je primeren čas za predpis očal za branje. Pri osebah z občutljivejšo očesno površino je po operaciji poleg terapije treba izdatno vlaženje tudi do 3 mesece po posegu.

Po vstavitvi nove leče imajo pacienti pogosto nižjo dioptrijo in so manj odvisni od očal, kar zlasti velja za implantacijo t. i. premium leč (multifokalne in/ali torične intraokularne leče). Zato lahko povzamemo, da je operacija sive mrene priložnost znova videti tako kot nekoč, tako na blizu kot na daleč.

Razlikovanje med operacijami dioptrije in sive mrene

Operacijo dioptrije pri mlajših od 45 let specialisti izvajajo z laserskim posegom na roženici in nima nič skupnega z operacijo sive mrene. Operacijo dioptrije pri starejši od 45 let izvajajo na nivoju leče, poseg pa je sicer podoben operaciji sive mrene, vendar so potrebne dodatne posebne meritve pred posegom, izračun in izbira ustrezne intraokularne leče za odpravo dioptrije in morebitnega astigmatizma na daljavo/bližino in natančnejši poseg ter namestitev specifične leče. Enak poseg se lahko na željo posameznika izvede tudi pri operaciji sive mrene.

Ker je operacija sive mrene v zadnjih desetletjih postala izredno varna in predvidljiva, se nekateri pacienti odločijo za odstranitev naravne leče, ko je še čista (še preden se skali v sivo mreno). V takem primeru je cilj operacije izključno zmanjšati pacientovo odvisnost od očal.

ZADNJI ČLANKI

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads