DomaOdnosi & družinaVloga staršev odraslih otrok

Vloga staršev odraslih otrok

Sooblikujte družinske odnose, glede na potrebe in želje posameznih družinskih članov. Za soustvarjanje odnosov je potrebna odprta in jasna komunikacija. Starši se soočate z dilemo, da vas odrasel otrok ne potrebuje več toliko, kot vas je potreboval, ko je bil majhen. Vendar po drugi strani odrasli otroci, kljub osamosvojitvi še vedno potrebujejo ljubezen, a na drugačen način.

Odrasli otroci si še vedno želijo pristnega stika s starši – ohraniti želijo posebno medsebojno vez ljubezni in hkrati spoštovati meje drug drugega. Ob življenjskih prelomnicah se starši in otroci pogosto začnejo zavedati, da bi radi poglobili svoj odnos. Takrat začnejo razmišljati o tem, kako vzpostaviti ali vzdrževati redno komunikacijo, preživljati čas skupaj in ohranjati povezanost. Zametke vašega odnosa – komunikacija, opora, spoštovanje, povezanost, ste s svojimi otroki oblikovali od rojstva. Kot pri drugih medosebnih odnosih ne pozabite, da je kakovostne odnose treba zgraditi in vzdrževati. Odrasli otroci si še vedno želijo, da jim svetujete, ali poskrbite zanje. Vendar pomembno je, da skupaj z vašim otrokom razvijata komunikacijo, se pogovarjata ter postavljata nove veje vajinega odnosa.

Ohranjajte povezanost, tako da nadaljujete ali oblikujete nove družinske običaje, ki povezujejo le vas in vašega otroka, ter običaje, ki vas povezujejo z njegovo družino (skupna potovanja in izleti, nove aktivnosti, tedenske večerje, praznična kosila, rojstnodnevne zabave). Pokažite zanimanje za življenje svojega otroka. Sprašujte jih, kako se počutijo, kako jim gre, na kaj so ponosni, kakšne cilje zasledujejo. Ponudite in prosite za pomoč. Svojemu otroku ponudite pomoč (greste vsak petek v vrtec po vnuka, da lahko starša preživita popoldne skupaj; vi pripravite ponedeljkovo večerjo).

Pogovorite se o vprašanjih, kot so:

1. Za kaj vse si mi hvaležen?

2. Kje sem ti bil v oporo?

3. Kaj pričakuješ od mene?

4. Kdaj imaš občutek, da te omejujem?

5. Če bi se danes zadnjič videla, želim, da veš:

6. Kateri so tvoji najbolj živi spomini najinega odnosa?

Iskrenost v čustvih

Pri poglabljanju odnosa se z vašimi otroki pogovorite o svojih čustvih in spoznajte, kakšna so čustva in mišljenja vašega otroka. Preko pogovora boste razvaljali sposobnost iskrene komunikacije z vašimi otroki in imeli možnost, da se otroku zahvalite za vse, kar naredi za vas in z njim delite, kaj bi radi spremenili ali zgradili, in obratno. Na vprašanja odgovarjajta v »jaz stavkih« (jaz čutim, jaz menim …), povejta svoje občutke in želje. Potem prisluhnita drug drugemu. V zadnjem koraku povzameta drug drugega – »če sem te prav razumel, si rekel; ali sem te prav razumel«. Bodite iskreno pripravljeni slišati njihove odgovore, brez da se branite.

Pogovor o pomembnih vprašanjih

Teme o denarju, oskrbi v letih 80+/90+, zdravstvenih stanjih so lahko čustveno težke teme, a vnašajo zaupanje in vas tudi povežejo. Najprej pri sebi razjasnite svoja stališča, kaj želite povedati in predati svojim otrokom. Razmislite, kakšno podporo pričakujete od svojih odraslih otrok, zdaj in čez 20–30 let. Otrokom v iskrenem in jasnem pogovoru predstavite svoj pogled in predloge. Nato jih povabite, da vam predstavijo njihov pogled in predloge. Pogovor nadaljujte tako, da poveste svoje argumente na njihove predloge. Po pogovoru si vzemite nekaj dni za premislek in prevrednotenje stališč. Na ponovnem srečanju se pogovorite o ugotovitvah in morebitnih spremenjenih pogledih. Pogovorite se tudi o možnostih sprememb okoliščin, kdo izmed otrok bo skrbel za vas, kaj storiti v primeru, da so potrebna dodatna doplačila ali če pride do finančnih vprašanj (odplačevanje kreditov, dolgov).

Gradite odnos s partnerjem svojega otroka

Vaša snaha ali zet imata do vas drugačen odnos kot vaši otroci. S svojimi otroki ste bolj povezani in se boste v primeru nesoglasji med njima nehote verjetno postavili na stran svojih otrok. Zavedajte se, da ste med vašim življenjem tudi vi imeli v vaših odnosih veliko preizkušenj in da ste marsikdaj sprejeli odločitve, ki so se kasneje izkazale za pomembne življenjske lekcije. Naučite se pohvaliti, tako vaše odrasle otroke, kot njihove partnerje, kaj delajo prav, v čem jih občudujete. Tudi s partnerji svojih otrok se lahko pogovorite o zgoraj omenjenih vprašanjih, ki jih boste predelali s svojimi otroki.

Nada Trtnik

dr. Nada Trtnik

Zakonska in družinska terapevtka, Terapevtski inštitut ODNOS

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

Novo življenjsko obdobje vaših staršev

Le vloge staršev se v odnosih spremenijo. V ospredje prihaja podpora, čeprav so vaši starši včasih lahko svojeglavi.

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob...

Priprava vaših staršev na bivanje v novem okolju

Namestitev staršev v oskrbo v domu starejših ni sprememba le za starša, ampak tudi za svojce.
WordPress Ads