DomaOdnosi & družinaVloga staršev v zrelih letih

Vloga staršev v zrelih letih

Velikokrat se zgodi, da imajo odrasli otroci različno mišljenje, drugačne navade kot njihovi starši. Zgodi se tudi, da otroci izberejo drugačno pot in postavijo drugačen sistem vrednot. Še vedno ste njihovi starši, vendar prepoznajte, da se je vaša vloga, s tem ko so odrasli, se odselili in imajo svojo družino, spremenila.

4 ključne sestavine vsakega odnosa

Za vsak odnos so pomembni: spoštovanje, ljubezen, iskrenost in zaupanje. Odrasli otroci od svojih staršev najbolj potrebujejo čustveno podporo. Zato je največ, kar lahko naredite za dober odnos to, da ste pripravljeni poslušati, da zaupate svojim otrokom pri njihovih odločitvah, se potrudite sprejeti partnerja, kakšno kritiko zadržite zase in aktivno iščete ter predlagate nove načine povezovanja.

Otrokova pot je lahko drugačna

Ko otrok izbere drugačno pot, to včasih prinese veliko bolečine, lahko tudi razdora v odnos. Če težje sprejemate odločitve ali ravnanje odraslih otrok, se je najboljše najprej postaviti v njihov položaj in šele potem deliti svoje mnenje in izkušnje. Sočutno zastavljena vprašanja, namesto obtoževanja, kritiziranja, iskanja napak ali zasliševanja, vam to lahko olajšajo.

Uporabite vprašanja, kot so:

Kaj se vama zdi pomembno, da kot babica/dedek vem o vnuku, o vajini vzgoji?

Opažam (navedete problem) in želim vama/vam pomagati. In šele nato podelite svojo izkušnjo.

O odnosu lahko sočutno vprašate: Kako razmišljata glede vajinega odnosa, skupnega življenja?

Poudariti je treba, da ni vseeno kdaj in v kakšnem tonu postavite določena vprašanja. Družinska praznovanja niso primerna za postavljanje intimnih vprašanj o načrtovanju družine in otrok. Prav tako ni primerno govoriti o občutljivih temah s posmehovanjem ali sarkazmom.

Sprejeti morajo odgovornost za lastne odločitve

Pustite svojim odraslim otrokom živeti svoje življenje, sprejemati lastne odločitve, odgovornost za te odločitve. To ne pomeni, da ne smete izraziti svojega mnenja, pomagati z nasvetom, ponuditi pomoč, ki je lahko zelo dragocena. Vendar pa je treba pustiti odraslemu otroku, da hodi po poti, ki jo izbere sam. Pomembno je tudi, da starši zmorete ovrednotiti in osmisliti svoje življenje, ne glede na to, ali boste postali babica ali dedek ali ne, ali se bodo otroci poročili, ali bodo ubrali drugačne karierne poti.

Predstavljate jim čustveno oporo

Za odrasle otroke je ena največjih bolečin, ko želijo imeti svoje otroke, da jih ne morejo imeti. Na začetku je veliko upanja, pričakovanja, ki pa se sčasoma spreminja ravno v nasprotno. Postavljajo si vprašanja, zakaj midva in kaj še lahko narediva, da bi le dobila otroka. Prav gotovo boste njihovo stisko občutili, še posebej, če si vnukov želite. Dobronamerna pomoč z »instant« nasveti (kot so Mlada sta še, saj bo. Mogoče sta preveč pod stresom, samo sprostita se.)niso najbolj ustrezni, saj lahko samo še bolj ranijo mladi par. Največ kar lahko naredite starši za svoje otroke v stiski  je  to, da nimate prevelikih pričakovanj in jih obremenjujete z vprašanji ali nasveti. Raje jim nudite oporo in jim stojte ob strani, prisluhnite njihovi bolečini in nudite čustveno oporo. Pri tem uporabite besede: »Če se bosta želela pogovarjati, se lahko zaneseta name, na naju.«

mag. Kornelija Ferčak Folnovič

zakonska in družinska terapevtka, Družinski center mir

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Vaša povezanost v vnuki

Družina nas navdaja z občutkom varnosti in pripadnosti. Zato ima vsak član družine in s tem njegova vloga svoj čar in vrednost. Veliko se ukvarjamo z odnosi med starši in odraslimi otroci, pomembno pa je tudi razmerje in preplet vlog v odnosu med vami in vašimi vnuki. Večina si vas...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

Novo življenjsko obdobje vaših staršev

Le vloge staršev se v odnosih spremenijo. V ospredje prihaja podpora, čeprav so vaši starši včasih lahko svojeglavi.

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob...

Priprava vaših staršev na bivanje v novem okolju

Namestitev staršev v oskrbo v domu starejših ni sprememba le za starša, ampak tudi za svojce.

Udobno bivanje vaših staršev 80+/90+

Družina, kot pomembna vrednota, je vse bolj na dosegu sprememb, ki jih narekuje hiter tempo življenja.
WordPress Ads