DomaZdravje & vitalnostVzdržujte prožnost vaših sklepov

Vzdržujte prožnost vaših sklepov

Doc. dr. Nataša Kos navaja različne vzroke, zakaj morate paziti na prožnost vaših sklepov, saj so pogoste poškodbe, preobremenitve, degenerativne spremembe in drugo. Seniorji morate dajati večjo pozornost na nosilne sklepe (koleno, kolk), predel gležnjev, na zgornjih okončinah pa na ramenske sklepe ter zapestja in male sklepe prstov rok. Včasih se lahko pojavi tudi oteklina, zadebelitev sklepa in sprememba barve kože nad sklepom. Če je vzrok prekomerno obremenjevanje sklepa – bodisi s ponavljanjem ene in iste aktivnosti dalj časa ali pretiravanje pri izvajanju aktivnosti, je potrebno poleg hlajenja sklepa tudi mirovanje, oziroma se je treba izogniti tej ponavljajoči se dejavnosti vsaj za nekaj časa.

V času akutne faze je potrebna razbremenitev sklepa, najbolje z uporabo pripomočkov za hojo, hlajenje sklepa in ohranjanje gibljivosti sklepa. Ko se stanje umiri, pa se lahko aktivnosti stopnjujejo, predvsem je pomembna telesna vadba za krepitev mišic. Za dobro in nebolečo gibljivost sklepov je pomembna ustrezna redna (zmerna) telesna aktivnost, ki mora biti prilagojena sposobnostim posameznika. Telo, ki se redno giblje, se namreč počasneje obrablja. Priporočajo se hoja, kolesarjenje in plavanje. Za boljšo vzdržljivost sklepov, je treba skrbeti tudi za primerno telesno težo. Pomembno je pokrivanje dnevnih vitaminskih in mineralnih potreb telesa z uravnoteženo prehrano. Ta naj vključuje veliko zelenjave, sadja, rib, polnozrnatih in mlečnih izdelkov ter malo mesa. Pomemben je ustrezen vnos tekočine v obliki vode ali (nesladkanega) čaja ter izogibanje cigaretam in uživanju alkohola. Uravnotežena prehrana preprečuje povišano telesno težo in s tem zmanjšuje obrabo sklepov.

Če so bili preventivni ukrepi premili in potrebujete kurativo, pa vam je lahko v pomoč fizioterapija – uporaba različnih t. i. fizikalnih agensov s ciljem zmanjšati oteklino in vnetje. Izbira ustrezne oblike fizikalne terapije je odvisna od številnih dejavnikov. Primerne so (ob upoštevanju kontraindikacij) različne oblike elektroterapije, pogosto se priporoča magnetoterapija, občasno ultrazvočna masaža ali pri manjših sklepih uporaba nizkoenergetskega laserja.

  • Elektroterapija je terapija, kjer se kot fizikalni agens uporablja električni tok različnih frekvenc. Učinek je predvsem protibolečinski, deluje pa tudi protivnetno in zmanjšuje oteklino. Jakost bolečine se zmanjša tako pri akutni kot tudi pri kronični bolečini. Vrst elektroterapij je več, med seboj se razlikujejo po obliki in frekvenci uporabljenega toka (enosmerni tok, nizkofrekvenčna elektroterapija, srednjefrekvenčna elektroterapija in diatermija).
  • Pri terapevtskem ultrazvoku uporabljajo energijo zvočnega valovanja visokih frekvenc (naše uho ga ne zazna). Učinek terapevtskega ultrazvoka je odvisen od oblike valovanja. Pri kontinuirani obliki je učinek predvsem mikromasaža, tovrstni ultrazvok deluje tudi toplotno (kronični vnetni procesi). Intermitenten ultrazvok je med terapevtskimi ultrazvoki bolj primeren.
  • Magnetoterapija je fizikalna metoda, pri kateri se uporablja magnetno polje nizkih frekvenc in majhnih moči. Namenjena je predvsem ljudem s kronično bolečino, ki se lahko razvije pri obrabah sklepov. Glavni učinek je zmanjševanje bolečine, ugodno pa vpliva tudi na regeneracijsko sposobnost tkiv.
  • Nizkoenergijski laserji se uporabljajo na področju fizikalne terapije predvsem zaradi svojega biostimulativnega in analgetskega delovanja. Torej stimulirajo tkiva k hitrejšemu celjenju in zmanjšujejo bolečino. Pomagajo tistim, ki trpijo zaradi različnih akutnih in kroničnih obolenj, poleg zmanjševanja bolečin je njihov učinek tudi zmanjšanje otekline.

Pred uporabo katere koli oblike fizikalne terapije je priporočljivo posvetovanje z zdravnikom.

doc. dr. Nataša Kos, dr. med.

predstojnica inštituta za medicinsko rehabilitacijo UKC LJ

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Pomen vaj za krepitev mišic medeničnega dna

Mišice medeničnega dna so mišice, ki sestavljajo medenično dno in podpirajo mehur, debelo črevo in pri ženskah tudi maternico. Te mišice so večino časa napete, s tem se preprečuje uhajanje vode in blata. Ko se pojavi potreba po uriniranju ali odvajanju blata pa se sprostijo. Preventivna skrb Tonus ali napetost mišic...

Sklepi v najboljši formi

Pogosto lahko zasledimo stavek »uporabljajte sklepe pravilno, da bodo manj obremenjeni«. Vendar, kaj to pomeni pri vsakdanjem življenju oseb v zrelih letih in pri vsakodnevnih opravilih pri tistih ki so že, ali šele začenjajo z redno telesno aktivnostjo? Premaknite se iz statičnega položaja Sklepi so preveč obremenjeni, če ste dlje časa...

Ne pozabite na trening mišic medeničnega dna

Mišice medeničnega dna so mišice, ki sestavljajo medenično dno in podpirajo mehur, debelo črevo in pri ženskah tudi maternico.

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads