DomaOsebna rastVzdržujte vozno kondicijo

Vzdržujte vozno kondicijo

Dolgoletne izkušnje

Vozniki se ne zanašajte na dolgoletne izkušnje, pač pa ohranjajte varnostno razdaljo, vozite pri malo nižji hitrosti, prej in večkrat rahlo zavirajte, ob vključevanju v promet se prepričajte, da je cesta zares prosta.« Zavedajte se, da se nekatere sposobnosti kot je vid, sluh, motorična gibljivost in hitrost odziva z leti pešajo. Bodite pozorni na slabšanje mentalne funkcije (npr. zaradi demence, Alzheimerjeve bolezni) in se v tem primeru posvetujte z domačimi in z družinskim zdravnikom.

Dodatna izobraževanja

Bodite pozorni, ker so se nekateri prometni predpisi spremenili odkar ste opravljali vozniški izpit. Na poligonu varne vožnje lahko opravite preizkus svoji sposobnosti. Udeležite se lahko usposabljanja, ki je namenjen seniorjem. Zaupajte elektronskim sistemom ABS in ESP, ki pomagajo pri vodenju avtomobila. »V okviru projekta »Sožitje za večjo varnost v prometu« se lahko udeležite brezplačnih celovitih dogodkov oz. usposabljanj za seniorje po vsej Sloveniji,« pravijo na AVP. Ponovili boste nekatera pravila in imeli priložnost, da vašo vožnjo preverijo člani izpitnih komisij. Osvežitvene tečaje ponujajo tudi nekatere avtošole.

Prometni znaki
Novi prometni znaki

Vzdržujte vozno kondicijo

Vsakodnevni opravki naj vključujejo tudi nekaj kilometrov krajše vožnje, saj boste tako lažje ohranjali vozno kondicijo. Po nepotrebnem pa se v težjih razmerah raje ne odločajte za vožnjo npr. dež, sneg, megla, prometne konice. Če ugotovite, da vožnje ne obvladujete, poiščite pomoč.

Večkrat ponovite

»Večkrat ponovite pravila vožnje v krožnih križiščih, vožnjo po avtocesti, razvrščanje v križiščih, pravilno nastavitev sedeža, nastavitev ogledal, vožnja po večpasovnih cestah, kaj storiti v primeru prometne nesreče ipd.,« poudarja Igor Velov, direktor Agencije RS za varnost v prometu. Pri vožnji v krožnih križiščih je pomembno, da veste kam ste namenjeni in da se že pred vstopom pravilno razvrstite. Pri tem bodite posebej pozorni na pešce in kolesarje, ki imajo prednost. V večpasovnih krožiščih se potrudite in ne vozite le po zunanjem pasu (to prepoveduje neprekinjena ločilna črta in zarisana puščica na vozišču). Krožišča ne zapuščajte z notranjega pasu, ampak se peljite še en krog in se medtem varno razvrstite na zunanji pas. Če ste za vključitev na zunanji pas prepozni npr. zaradi gostega prometa, peljite še en krog. »Najpogostejše napake, ki jih delate vozniki so: nenadno in sunkovito zaviranje in pospeševanje, neuporaba in ne-izklapljanje smernih utripalk (žmigovcev), težave pri vožnji naravnost, sekanje ovinkov, izgubljanje na poti, težave pri orientaciji, drobni trki med parkiranjem,« navaja Velov.

Brane Legan

Inštruktor varne vožnje AMZS

Igor Velov

Direktor Agencije RS za varnost v prometu (AVP)

ZADNJI ČLANKI

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Aktivno vzdržujte miselno kondicijo in stike z vrstniki

Aktivno druženje in spoznavanje za vzpostavljanje in ohranjanje stikov, krepitev družinske vezi ter utrjevanjem možganov.

Učenje je del življenjskega stila

  Učimo se skozi vsa življenjska obdobja. O samem konceptu vseživljenjskega učenja se morda res...

Priložnost za osebnostno rast in dejavno vključenost v družbo

Življenje s cilji je polno življenje. Človek ima v sebi vgrajeno močno željo in...

Z meditacijo do pozitivnega uma za dobro počutje

Z redno dnevno meditacijo se sprostite, trenirate svoj um ter mentalno usposobljenost in prisotnost...

Skrivnosti bistrega uma

Čeprav možgani polno število celic dosežejo že pred rojstvom, se strukturni razvoj nadaljuje vse življenje....
WordPress Ads