DomaZdravje & vitalnostZ načrtom na planinske poti

Z načrtom na planinske poti

Številni se ravno ob prehodu v tretje življenjsko obdobje, ko bodo imeli več časa, odločijo, da se lotijo premagovanja pohodnih poti in hribov. Gibanje na svežem zraku je dobrodošlo za vsakega, ne glede na starost, svoj čas pa boste kvalitetno zapolniti.

Planinstvo je ena od oblik rekreacije, ki je dostopna slehernemu posamezniku in s pomočjo katere lahko ugodno vplivate na svoje zdravje. Hkrati spoznate ostale ljubitelje gora ter si prosti čas zapolnite tudi z družbeno-socialnega vidika.

Včlanitev v eno izmed lokalnih planinskih društev naj bo eden izmed prvih korakov k varnejšemu obiskovanju gora, saj boste tam spoznali ljudi, ki imajo izkušnje in znanja in vam bodo na ta način znali svetovati, kako se lotiti planinskega izleta. Boste pa na začetku svoje planinske poti potrebovali vsaj nekaj osnovne opreme s pomočjo katere bo marsikatera pot lažja, vaš korak pa zanesljivejši.

5 nasvetov za izbiro primernih planinskih čevljev

 1. Preizkus in nakup čevljev opravite proti koncu dneva. S tem imate predstavo, kako se vam bodo čevlji prilegali na turi. Podobno kot so ob koncu dneva noge utrujene in zatečene, se bo enako ali še v večji meri dogajalo na turi.
 2. Že ob preizkusu čevljev uporabite podobne nogavice, kot jih boste pozneje uporabili na turi.
 3. Preizkusite levi in desni čevelj. Pri 70 % ljudi dolžina stopala niha, celo za pol ali eno številko.
 4. Izogibajte se nakupu prevelikih ali premajhnih čevljev. Že ob nakupu poskrbite, da se prilegajo enakomerno nogi spredaj in s strani, prav tako pa se mora nogi lepo prilegati petni del. Ob preizkusu čevelj razrahljajte in nogo potisnite vanj do konca, tako da se s konicami prstov dotaknete sprednjega notranjega dela. Čevlji so primerno veliki, če je med nogo in petnim delom za palec prostora.
 5. Čevlje je priporočljivo zamenjati vsaj na vsaka tri leta, saj guma čez čas izgubi prožnost, postane trda in nevarna za zdrs.

Matjaž Šerkezi pojasnjuje, da na planinskih poteh srečujejo pohodnike z nizkimi t. i. »trail« čevlji (lahki pohodniški čevlji) oz. supergami. Pri tem poudarja, da so ti čevlji primerni za gorske tekače in za športnike, ki imajo močno mišičevje zaradi rednega treninga. Vsekakor tovrstna obutev ni primerna za prečenje snežišč, še manj za hojo po snegu. V gorski svet v nobenem primeru ne sodijo sandali, saj nogi ne nudijo nobene opore in zaščite pred udarci. Nikakor pa ni v vseh primerih dobro nasprotje – težki, zimski pohodniški čevlji v poletnem času. V njih je nogi vroče in se na ta način prej utrudi in prispeva k nestabilnemu koraku.

Planinski nahrbtnik naj bo velikosti do 35 l

Za enodnevne planinske izleti izberite nahrbtnik velikosti do 35 l. Pri izbiri nahrbtnika je pomembna velikost hrbtišča, ki jo določite glede na telesno višino. Naramnice naj imajo obliko črke S, saj s tem preprečite, da vam bi med hojo stiskalo pazdušne žile in povzročalo mravljinčenje v rokah. Nahrbtnik naj bo enostaven, s čim manj dodatnih trakov in žepov. Dobrodošla bo nepremočljiva prevleka za primer moče in dežja, ki bo vsebino nahrbtnika ohranila suho. Nahrbtnik mora imeti tudi paščke okrog ledvenega dela s pomočjo katerih lahko nosite kar do 75 % teže nahrbtnika.

V vsakem nahrbtniku naj bo obvezna planinska oprema:

 • osebni komplet prve pomoči,
 • alu-folija ali velika črna vreča in bivak vreča,
 • kapa in rokavice,
 • mobilni telefon s polno baterijo (ter tudi prenosni polnilnik baterije),
 • sveča in vžigalice v neprepustni vrečki,
 • čelna svetilka in rezervne baterije,
 • beležka in navaden svinčnik,
 • hrana, ki ima visoko energijsko vrednost in dolg rok obstojnosti, je lahka in ima majhen volumen – železna rezerva,
 • lahka (in zložljiva) steklenica za vodo,
 • obrazna maska in majhna steklenička razkužila.
Ne bo odveč opozorilo, da imejte s seboj tudi toplo oblačilo ter kapo in rokavice, v gorskem svetu se vreme lahko zelo hitro poslabša.

Planinske palice za razbremenitev kolen

Z uporabo palic je vaš korak lahko varnejši. Hkrati ob pravilni uporabi bistveno razbremenite kolena, še posebno, če večkrat nosite težje nahrbtnike. Ker uporaba palic do neke mere ruši ravnotežje se njihovo uporabo odsvetuje otrokom, ki še rastejo in razvijajo osnovno motoriko svojega telesa.

4 zlata vredni nasveti pohodništva in planinstva

 1. Izberite svojim izkušnjam in fizični kondiciji primerno turo. Želje naj ne bodo »visoko leteče«. Držite se načela postopnosti – od lažjega k težjemu, od krajšega k daljšemu.
 2. Priprava na turo je ključna. Preverite ali je na poti planinska koča (in njen odpiralni čas), ali boste lahko dobili hrano in pijačo ter se hkrati pozanimajte pri oskrbniku o stanju na poti.
 3. V gore se podajte zdravi.
 4. Bodite iskreni in odgovorni do svojega telesa. V primeru, da imate bolezen ali zdravstvene težave to upoštevajte pri načrtovanju izleta (dolžina ture, zahtevnost ture, bližina profesionalne medicinske pomoči).
 5. Pred odhodom obvestite najbližje o vaši nameri in ciljih. Vpisujte se v vpisne knjige v kočah in na vrhovih.

Za osebe v zrelih letih, ki jih srečuje Matjaž Šerkezi pravi, da imajo pogosto občutek, da so v življenju nekaj zamudili in da morajo vse nadomestiti. Ne zavedajo pa se svojih zmožnosti zaradi katerih morajo popaziti nase. Svetuje, da si vedno izberete izlete, ki so primerni vašem zdravju in psiho-fizičnim sposobnostim. Na turo se ne odpravite v popoldanski pripeki, ampak zgodaj zjutraj. Le če boste prisluhnili lastnemu telesu boste lahko v gorah še dolgo uživali. Šerkezi še dodaja, da pozna več oseb, ki so že v naslednjem življenjskem obdobju, v svojih osemdesetih, pa so v zavidljivi kondiciji in še vedno obiskujejo gore in turno smučajo.

9 nasvetov, s katerimi vas na poti ne bo veliko presenetilo

 • Izbirajte varna mesta za počitek, kjer ni nevarnosti zdrsa, padajočega kamenja, snežnih plazov in niso izpostavljena soncu.
 • Pred sončnim sevanjem se zavarujte s kremo visokega faktorja, s pokrivalom in s sončnimi očali.
 • Na planinskih poteh, ki so izpostavljene možnosti padajočega kamenja ali trka z glavo v skalo, si obvezno nadenite čelado. Uporabljajte jo tudi pri vzponih in sestopih na poteh po meliščih.
 • Na zahtevnih in zelo zahtevnih poteh uporabljajte samovarovanje s pomočjo plezalnega pasu in varovalnega kompleta.
 • Če zaradi nepredvidene ovire (poledeneli deli, strgana jeklenica, podor) ture ni mogoče varno nadaljevati, se pravočasno obrnite.
 • Pazite, da nam ni prevroče. Uporabljate aktivno perilo (ki odvaja pot na zunanjo stran) in oblačila, narejena iz sodobnih materialov, ki se prilegajo telesu, saj se boste s tem izognili možnosti, da se kje zapnete in zmanjšate tveganje za padec. Izogibajte se bombažu, ki je hladen in slabo odvaja pot.
 • Ob nenadnem poslabšanju vremena si čim prej poiščite zavetje v planinski koči ali bivaku. Če to ni mogoče, sestopite z izpostavljenih grebenov. Ture ne nadaljujete.
 • Skupina naj ostane skupaj do konca izleta.
 • Med turo alkohol nima kaj iskati. Lahko naredite primerjavo z vožnjo avtomobila.

Ne zaupajte le lastni orientaciji, ampak si poglejte načrt poti

Vse planinske poti so označene s Knafelčevo markacijo, ki vam pove, da ste na pravi poti. V primeru, da s poti zaidete, se čim prej vrnite po isti poti nazaj do markacije in poiščite pravo smer. Nikakor ne hodite na pamet in pod pretvezo, da za ovinkom pa nekaj je. Takšni poskusi se pogosto končajo s čakanjem na prihod gorskih reševalcev. V vsak nahrbtnik sodita planinski zemljevid novejšega letnika in kompas, s pomočjo katerih se orientirate. Dobrodošli so pametni telefoni in GPS naprave, ki pa niso nadomestilo za tiskan planinski zemljevid, saj odpovedo v ključnih trenutkih, predvsem zaradi tega, ker jim zmanjka baterije ali signala.

Matjaž Šerkezi

https://www.pzs.si/vsebina.php?pid=192

strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenija in gorski reševalec

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads