DomaVzdrževanje domaZ novo izolacijo vaše hiše zmanjšajte toplotne izgube

Z novo izolacijo vaše hiše zmanjšajte toplotne izgube

Z 10 cm izolacijo pri 29 cm zidu toplotne izgube zmanjšate za 5-krat. Večja debelina pripomore tudi k boljši zvočni izolaciji. Izboljšali se bodo higienski pogoji stanovanja in kakovost bivanja.

Kakšno izolacijo izbrati

Konstrukcija zidu ima malo vpliva na izbiro izolativnega materiala. Pri masivni gradnji: opečni, kamniti, betonski ali pri montažni gradnji, kjer ne gre za difuzijsko odprt sistem, lahko izberete katerokoli izolacijo. Pri difuzijsko odprtih sistemih npr. montažna gradnja brez parne ovire, izberite bolj paroprepustno izolacijo, še posebej načrtujte zaključne sloje.

Izolativni materialLastnostiToplotna prevodnost

[w/mk]

ekspandiran polistiren-EPS (stiropor)poceni, gorljiv (temperature do 75 stopinj), zdravju neškodljiv0,031 – 0,039
bakelitna toplotna izolacijabolj izolativna kot EPS0,021 – 0,024
kamena volnaprimerna za fasade v zelo temnem odtenku, visoka stopnja negorljivosti, zdravju neškodljiva, se ne deformira pri zelo visokih ali nizkih temperaturah, odlično paropropustna in odlično zvočno izolativna0,034 – 0,042
steklena volnamehka in prožna, zdravju neškodljiva, negorljiva, odlično paropropustna, dobro zvočno izolativna, primerna za prezračevalne in obzidne fasade ter kot večnamensko izolacijsko polnilo v drugih konstrukcijah0,032 – 0,045
perforiran EPSusklajena paroprepustnost in zmanjšana kondenzacija znotraj fasadnega sistema0,032
lesnovlaknene ploščeprimerne pri osnovni leseni konstrukciji0,040 – 0,045
celuloznni kosmičisprejemajo in oddajajo vlago, lahko vpihujete strojno0,045
ovčja volnaekološka, odlično absorbira vlago, največkrat uporabljena za izolacijo cevi0,035
slamaekološka, primerna kot polnilo, polnitev votlin pri skeletni gradnji0,054 – 0,065
kokosova vlaknaprevlečena z lateksom, prožna in obstojna, odporna proti plesni, vlagi, bakterijam, staranju, žuželkam, posedanju, trohnobi, glodavcem in drobljenju0,045
trstikaekološka, za zunanje ali notranje izoliranje sten po obnovi, toplotna pregrada pri stenskem gretju, oprijemalna podlaga za ilovnat omet0,058
glinaekološka, regulira vlago, akumulira toploto, dobra zvočna izolacija0,10 – 0,16
plutane vpije vlage, odporna proti bakterijam in kemikalijam0,038 – 0,046
bombažekološki, tudi proti udarnemu zvoku, prožen, vodoodporen, dolgoživ, za manjšo gorljivost se doda borova sol0,040
konopljaekološka, ne privablja glodavcev, termitov in pršic0,040
lanena vlaknaekološka, odporna proti vlagi in moljem, dobra zvočna izolacija, vlakna vezana s krompirjevim škrobom0,037


Debelina izolacije

Za zunanje opečne zidove debeline 29 cm se priporoča vgradnja izolacije 12 cm ali več v odvisnosti od toplotne prevodnosti. Na zadnji plošči proti prezračevanemu podstrešju in pri ravnih ter poševnih strehah nad ogrevanimi prostori naj bo debela vsaj 20 cm.

Kako izolirati posamezne dele hiše

DEL HIŠE
strehaVgradite posebno folijo, nato pa preko nje pritrdite vzdolžne letve, nato prečne letve in še strešno kritino. Zagotovite zgornjo prezračevano plast, zajem zraka v zračno plast na napušču in izpust zraka na slemenu. Ob poškodbi strehe sekundarna kritina v obliki folije preprečuje puščanje in vdor hladnega zraka v spodnje prostore. Za folijo sledi 15-25 cm plast toplotne izolacije, nato pa še ena plast folije. Priporočljivo je, da so sloji od znotraj navzven vedno bolj paropropustni, s čimer dosežemo difuzijsko odprto gradnjo in s tem zmanjšamo možnost za pojav kondenzacije v konstrukciji.
prezračevalna fasadaOmogočite dostop zraka s spodnje plasti in ne zaprite zračne plasti na vrhu. Slabo zračno tesnost v vetrovnem vremenu rešite z namestitvijo posebne folije. Dovoljena je le popolnoma negorljiva toplotna izolacija – npr. kamena ali steklena volna v ploščah.
izolacija talPreprečite hladna tla in kondenzacijo vlage na tleh. Velik poudarek naj bo na zagotavljanju pravilnega dušenja udarnega zvoka (izvedba plavajočih estrihov na elastični izolacijski podlagi). Ne pozabite na hidroizolacijo.

 

Zavzemajte se za naravne materiale

Za izdelavo naravnih izolativnih materialov se porabi manj energije. Nekaterim so dodana sredstva za večjo trajnost, manjšo gorljivost in odpornost proti mikroorganizmom. Kombinira se jih z drugimi materiali, da se prepreči pojav kondenza. Izberite materiale z oznako EPD (Enviromental product declaration) in poskrbite za nižji ogljični odtis.

Ne pozabite na požarno varnost

Požari v stavbah niso redki, pojavijo se nepričakovano in lahko povzročijo hudo nevarnost za zdravje prebivalcev in gmotno škodo. Velik vpliv na širjenje požara po notranji ali zunanji strani stavbe in sproščanje škodljivih plinov ima izbira gorljivih gradbenih materialov, kamor spadajo tudi izolacije. Vgradnja popolnoma negorljivih izolacij pripomore k  preprečitvi ali upočasnitvi širjenja požara (prihod gasilcev, varna evakuacija uporabnikov stavbe), zato je smiselna tudi v primerih, kjer le-ta ni zakonsko predpisana.

Energetsko primerna okna

»Ne vgrajujte kovinskih oken z dvojno zasteklitvijo ali t. i. termopan; pač pa raje izberite vezana okna oziroma najbolje okna z lesenimi okvirji in izolacijskimi stekli. Toplotno izolativnost oken se poveča s tankim emisivnim nanosom. S pravilnim načrtovanjem zmanjšajte število toplotnih mostov (mesta, ki povečajo toplotne potrebe objekta). Največji so na vogalih, zato tam povečajte debelino izolacije ali vgradite dodatno izolacijo v opaž. Bodite pozorni na stik okenskega podboja in izolirnega zidu. Pri vgradnji okenske police izolirajte tudi del opečnega zidu pod njo. Balkon termično ločite od armirano betonske plošče: izolirajte iz vseh strani ali položite na konzolne nosilce. V armirano betonsko ploščo lahko vstavite tudi termodilatacijski element. Odločite se za celotni fasadni sistem enega proizvajalca,« pravi Lisičić.

Domen Ivanšek

Tehnična podpora trženju, Knauf insulation

Danijel Lisičić

JUB d. o. o.

ZADNJI ČLANKI

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Prilagoditev kuhinje za zrela leta

Oprema in prostori kuhinje naj bodo enostavni za vzdrževanje. Posebno pozornost pa namenite tudi tlorisni razporeditvi.

Samostojnost in varno bivanje v domačem okolju

Varno bivanje: Pri prilagoditvah imejte v mislih mobilnost, dostopnost, ergonomijo prostora, nenasičenost z opremo, dobro osvetljenost.

Izbira novih vhodnih in garažnih vrat

Prve informacije o velikostih vhodnih in garažnih vrat ter načinu vgradnje pridobite že pred začetkom prenove garaže.

Pravočasno prenovite kopalnico

Pravočasno prenovite kopalnico - uporabljate jo vsakodnevno, že v 3. življenjskem obdobju, pa jo prilagodite na obdobje, ki še prihaja.

Postanite vrtnarski strokovnjak

Prihajate v obdobje v vašem življenju, ki časovno vse to omogoča in lahko hitro postanete pravi vrtnarski strokovnjak.
WordPress Ads