DomaZdravje & vitalnostZa boljše počutje izberite pravo tekočino

Za boljše počutje izberite pravo tekočino

K ohranjanju vitalnosti kože, poleg uravnotežene prehrane, prispeva tudi pitje tekočin. Zdravi seniorji spijte dnevno vsaj liter in pol tekočine, najprimernejša je voda ali nesladkan čaj (sadni, hibiskus, planinski). Če jemljete zdravila se pred pitjem zeliščnega čaja pozanimajte, kako bo zelišče vplivalo na delovanje vašega zdravila.

Z leti se zmanjšuje delež vode, ki sestavlja telo, hkrati tudi izgubljamo občutek za žejo.

Izogibajte se zaužitju sladkih pijač (pijače z mehurčki, sladki sokovi, vode z okusi) in preveč slanih tekočin (prekomerno soljene juhe in omake). Mineralne vode so primerne zaradi mineralov in ker na telo delujejo alkalno, so protiutež preobilni hrani, ki povzroča obremenitev telesa s kislinami. Splošno gledano so tako mineralne vode zdravilne, vendar prekomerno pitje mineralnih vod ni priporočljivo zaradi prevelike vsebnosti nekaterih mineralov. Če vam je zdravnik predpisal omejeno količino tekočine, se v takšnem primer držite njegovih navodil.

Voda je najboljša pijača

Okus vode lahko obogatite z nekaj kapljicami limone (poskrbite za vnos vitamina C in folata) ali drugega citrusa, tako lahko že s pitjem vode zaužijete pomemben del potrebnih vitaminov. Občasno lahko posežete po sadnih sokovih, a jih razredčite z vodo, da preprečite prekomeren vnos sladkorja. Zelo dobri so tudi naravni sokovi, sveže stisnjeni iz domačega sokovnika, ki jih lahko osladite z naravnim domačim medom. Kadar nimate možnosti za uravnotežene obroke (npr. na potovanjih, taborjenjih) ali je vaše telo izpostavljeno večjemu stresu, lahko v kozarcu stopite vodotopne vitaminske tablete. V multivitaminskih tabletah ni zelo veliko sladkorja, zato se lahko uporabljajo, ko so ljudje v povečanem stresu in kakšen dan nimajo uravnotežene prehrane. Vendar si hitro zagotovite uravnoteženo prehrano.

INGVERJEV ČAJ

2 jedilni žlici olupljene in sesekljane ingverjeve korenine prelijte z vrelo vodo. Nekoliko ohladite, nato pa dodajte čajno žličko naravnega medu in po želji limetin sok.

DOMAČA TOPLA JUHA

Juhe so ključne jedi za zdravje zaradi vnašanja zadostne količine potrebnih mineralov, za ustrezen vnos soli in zmanjšanje občutka žeje. Vsak dan izberite drugo sezonsko svežo zelenjavo. Izogibajte se uporabi umetnih kock in ojačevalcev okusa. Dnevno je priporočljivo zaužiti približno 1,5 g soli.

OSEVEŽILNI NAPITEK

V steklenico ali kozarec nalijte vodo in vanjo potopite citruse ali kumaro narezane na tanke rezine. Dodajte list bazilike in nasekljano meto. Pijačo popestrite tako, da dodate tudi drugo sadje npr. jagode, limeto, pomarančo, borovnice, jabolko, hruško, lubenico ali ananas. Začinite z nekaj lističi rožmarina, s ščepcem cimeta ali kurkume, ali dodajte rezino ali dve ingverja. Če pijačo pripravite že dan prej in jo čez noč pustite v hladilniku, se okusi dobro prepojijo med seboj.  

Koraki do manjšega vnosa sladkorja

Poskusite se odvaditi pitja pijač z dodanim sladkorjem, saj se z leti upočasnjuje metabolizem. Nezavedni vnos sladkorja se hitro spremeni v odvečne kilograme. Naredite si načrt, kako boste zmanjšali vsaj količino sladkorja, ki ga dodajate pijačam – npr. ta teden dodajate 1 žličko sladkorja namesto 2, naslednji teden polovico in tako dalje. Ali pa navadni kristalni sladkor najprej zamenjajte z rjavim, nato z žlico medu in na koncu pijte vašo najljubšo tekočino brez dodatkov. Če se vseeno odločite za sladko ali sladkano pijačo, jo spijte takoj po naporu ali med obrokom, da se vsaj nekoliko omili vnesen glikemični indeks. Živila z nižjim glikemičnim indeksom se bodo počasneje prebavila. Dlje časa boste ostali siti in polni energije.

Bojan Knap

Prof. dr. Bojan Knap

dr. med. specialist internist, vodja oddelka za peritonealno dializo, UKC LJ

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob družbi prijateljev in družine. Ena najboljših načinov za popestritev poletne zabave je priprava različnih koktejlov, ki bodo navdušili vse goste. V tem članku vam predstavljamo nekaj priljubljenih koktejlov, ki bodo vašo poletno zabavo naredili nepozabno. Priprava...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob izgubi bližnjega.    Vsebine smo pripravili skupaj z VEČ KOT 40 STROKOVNJAKI iz različnih področij, ki so podali uporabne informacije za svojce. Predvsem gre zahvala za nastanek priročnika sodelujočim pogrebnim podjetjem, Inštitutu za sodno medicino, sodelujočim iz...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads