DomaZdravje & vitalnostSluh v zreli dobi

Sluh v zreli dobi

Če imate občutek, da je uho zamašeno z ušesnim maslom, si lahko pomagate sami tako, da si v uho dajete namenske kapljice za raztapljanje ušesnega masla. Ušesno maslo ali cerumen je izloček žlez, pomešan z odluščenimi površinskimi celicami kože sluhovoda. Je rumenkast izloček, ki je netopen v vodi, na zraku se strdi. Praviloma se iz sluhovoda izloča sam. Cerumen čisti, vlaži in maže kožo zunanjega sluhovoda ter preprečuje vdor vodotopnih škodljivih snovi in mikrobov v kožo. Pogost vzrok za nastanek ušesnih zamaškov je nepravilno čiščenje sluhovodov z vatiranimi palčkami, s katerimi ušesno maslo navadno le potisnete globlje v sluhovod. Ob stiku z vodo, npr. pri kopanju, lahko ušesno maslo ali zamašek nabrekne in zamaši sluhovod. Ceruminalni zamašek povzroči slabši sluh, občutek pritiska, srbenje, bolečino in šumenje v ušesu. Možen zaplet zaradi ceruminalnega zamaška je vnetje zunanjega sluhovoda, redko povzroči vnetje srednjega ušesa in vrtoglavico.

Zaščitite ušesa pred hrupom

Eden od vzrokov za poškodbe sluha je prekomeren hrup, ki lahko vodi v naglušnost, pojavi pa se lahko piskanje ali šumenje v ušesu. Vse to lahko vpliva na kakovost življenja, zato je pomembno, da se ne izpostavljate premočnemu hrupu in preglasni glasbi. Če to ni mogoče, zaščitite ušesa s slušalkami ali ušesnimi čepki. Večja kot je jakost hrupa (90dB), krajši čas ste lahko izpostavljeni hrupu brez trajne okvare sluha. Sluh se po koncu izpostavljanja hrupu lahko regenerira (piskanje v ušesih), a se lahko ob ponovni izpostavitvi prekomernemu hrupu, preden se uspe sluh obnoviti, sluh trajno okvari.

Delo s težko mehanizacijo brez zaščite sluha, kjer dosega hrup vrednosti nad 90dB, lahko pusti posledice že po enem delovnem dnevu (po 8 urah). Poslušanje glasbe pri jakosti okoli 100 dB, lahko okvari sluh že po 15 minutah. Do nenadne trajne izgube sluha lahko pride tudi zaradi močnega poka.

Spremembe na slušni poti ali v polžku

Zaradi degenerativnih sprememb v notranjem ušesu (polžku), slušnem živcu in slušni poti do možganske skorje lahko z leti peša sluh. Na to vpliva dednost in izpostavljenost hrupu. Izogibajte se slabim razvadam, kot so kajenje, premalo gibanja, neuravnotežena prehrana, alkohol. Na sluh lahko vplivajo nekatere bolezni, kot so visok krvni tlak in sladkorna bolezen, povišane maščobe v krvi.

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads