Zakaj vsi potrebujemo vseživljenjsko učenje

0
348

Izkoristite vsak dan za učenje in treniranje vaših možganov. V najširšem smislu ima učenje dokazan pozitiven vpliv na posameznika. Izboljšuje kakovost in kvaliteto življenja, kar pa vpliva na zdravje posameznika. Vseživljenjsko učenje ni nujno, vendar z znanjem obogaten posameznik, bogati tudi svojo družino, prijatelje, sosesko in državo. Slovenci smo v svetovnih primerjalnih študijah, ki raziskujejo učenje in izobraževanje, uvrščeni relativno visoko. Še najbolj zaostajamo pri vsebinah, ki nas učijo skupnega življenja. To izkazuje nizka stopnja aktivnega državljanstva in družbene kohezije. Učenje in osebnostni razvoj nam pomagata, da življenjske izzive rešujemo na preudaren in miroljuben način.

Popestrite tretje življenjsko obdobje z novimi znanji in opravili. Naučite ne tujega jezika, nove ročne spretnosti, spoznavajte umetnostno zgodovino in še mnogo zanimivih možnosti vam ponujajo različne ustanove.

Izživite svoje največje sanje

Ste si vedno želeli naučiti tujega jezika, naprednejše uporabe računalnika, izdelave zeliščnih mil ali čajev, ali da bi se naučili plesati, slikati, fotografirati … Izberite dejavnosti, ki ste si jih vedno želeli osvojiti. Pozorni bodite tudi, da vzpostavite vaše notranje ravnovesje. Ste v službi ali doma veliko sedeli, sedaj izberite raje dejavnosti v naravi, lahko nordijsko hojo, vrtnarjenje, poznavanje zelišč … Če ste opravljali predvsem fizična dela, zaposlite sedaj vaše možgane. Izhajajte iz sebe in izberite tista področja, ki vas resnično privlačijo. Udeležba na izbranih dejavnostih vam bo v pomoč pri utrjevanju samopodobe in razvoju spretnosti, za katere ste morda celo menili, da jih ne boste nikoli osvojili. Po drugi strani je to odlična priložnost za sodelovanje z novo skupino ljudi, s katerimi lahko stkete nova prijateljstva. Ker boste imeli z novimi prijatelji že nekaj skupnih interesov, lahko novo stkani odnosi predstavljajo odlično priložnost za raziskovanje novih aktivnosti ali doživetij.

Novo pridobljena znanja lahko takoj izkoristite

Z nekaj zavestnimi koraki, vam bo v današnjem povezanem in hitro spreminjajočem se svetu poznavanje informacijsko komunikacijske tehnologije in tujih jezikov hitro prišlo prav – na potovanjih, pri nakupih, varnosti na spletu, upravljanju s financami, prometu (navigacija), delovanju v skupnosti … Po opažanjih Andragoškega centra Slovenije odrasli najpogosteje obiskujejo izobraževanja na področju računalništva in tujih jezikov, sledijo jim fotografija in ples. Poznavanje tujih jezikov in uporabe računalništva ter interneta vam odpira okno v svet. Pri starejših odraslih je pogosto bolj kot sama vsebina pomembno druženje.

Se čutite poklicane za povezovanje generacij

Svoje nasvete in poslovne ali življenjske izkušnje lahko predajate mladim in postanete njihov mentor. Stojite jim ob strani pri vstopanju na profesionalno pot, iskanju zaposlitve, vstopu v poslovni svet ali osebnostnem razvoju. Ideja mentorskih odnosov je, da gre za prostovoljen pretok izkušenj in znanj. Vloge se tudi prepletajo. Pogosto se v mentorskih odnosih izkaže, da gre za dragocen dvosmeren odnos, saj se tudi mentorji veliko naučijo od svojih mentorirancev.

Darijan Novak

Andragoški center Slovenije

Mateja Pečar

Andragoški center Slovenije

Prijava na novice

Če želite prejemati naše občasne novice na svoj elektronski naslov, vas vabimo, da se s klikom na gumb in izpolnjeno prijavnico prijavite na novice.