DomaOsebna rastZakaj vsi potrebujemo vseživljenjsko učenje

Zakaj vsi potrebujemo vseživljenjsko učenje

Vseživljenjsko učenje ni nujno, vendar z znanjem obogaten posameznik, bogati tudi svojo družino, prijatelje, sosesko in državo. Izkoristite vsak dan za učenje in treniranje vaših možganov. V najširšem smislu ima učenje dokazan pozitiven vpliv na posameznika. Izboljšuje kakovost in kvaliteto življenja, kar pa vpliva na zdravje posameznika. Slovenci smo v svetovnih primerjalnih študijah, ki raziskujejo učenje in izobraževanje, uvrščeni relativno visoko. Učenje in osebnostni razvoj nam pomagata, da življenjske izzive rešujemo na preudaren in miroljuben način.

Popestrite tretje življenjsko obdobje z novimi znanji in opravili. Naučite ne tujega jezika, nove ročne spretnosti, spoznavajte umetnostno zgodovino in še mnogo zanimivih možnosti vam ponujajo različne ustanove.

Izpolnite svoje sanje

Ste si vedno želeli naučiti tujega jezika, naprednejše uporabe računalnika, izdelave zeliščnih mil ali čajev, ali da bi se naučili plesati, slikati, fotografirati. Izberite dejavnosti, ki ste si jih vedno želeli osvojiti. Pozorni bodite tudi, da vzpostavite vaše notranje ravnovesje. Ste v službi ali doma veliko sedeli, zdaj izberite raje dejavnosti v naravi, lahko nordijsko hojo, vrtnarjenje, poznavanje zelišč. Če ste opravljali predvsem fizična dela, zaposlite vaše možgane.

Izhajajte iz sebe in izberite tista področja, ki vas resnično privlačijo. Udeležba na izbranih dejavnostih vam bo v pomoč pri utrjevanju samopodobe in razvoju spretnosti, za katere ste morda celo menili, da jih ne boste nikoli osvojili. Po drugi strani je to odlična priložnost za sodelovanje z novo skupino ljudi, s katerimi lahko stkete nova prijateljstva. Ker boste imeli z novimi prijatelji že nekaj skupnih interesov, lahko novo stkani odnosi predstavljajo odlično priložnost za raziskovanje novih aktivnosti ali doživetij.

Unovčite znanja

Po opažanjih Andragoškega centra Slovenije odrasli najpogosteje obiskujejo izobraževanja na področju računalništva in tujih jezikov, sledijo jim fotografija in ples. Poznavanje tujih jezikov in uporabe računalništva ter interneta vam odpira okno v svet. Pri modrejših generacijah je pogosto, bolj kot sama vsebina, pomembno druženje.

Z nekaj zavestnimi koraki, vam bo v današnjem povezanem in spreminjajočem se svetu poznavanje informacijsko komunikacijske tehnologije in tujih jezikov hitro prišlo prav – na potovanjih, pri nakupih, varnosti na spletu, upravljanju s financami, prometu (navigacija), delovanju v skupnosti.

Povezujte generacije

Svoje nasvete in poslovne ali življenjske izkušnje lahko predajate mladim in postanete njihov mentor. Stojite jim ob strani pri vstopanju na profesionalno pot, iskanju zaposlitve, vstopu v poslovni svet ali osebnostnem razvoju. Ideja mentorskih odnosov je, da gre za prostovoljen pretok izkušenj in znanj. Vloge se tudi prepletajo. Pogosto se v mentorskih odnosih izkaže, da gre za dragocen dvosmeren odnos, saj se tudi mentorji veliko naučijo od svojih mentorirancev.

Širom Slovenije lahko najdete številne organizacije, s pestro ponudbo izobraževanj, v okviru katerih boste lahko razvijali vaše dolgoletne sanje in nove spretnosti.

Hiter pregled po organizacijah vam ponujamo tudi mi: Andragoški center Slovenije, Cene Štupar – CILJ, Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje, Univerza za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani, Slovenska filantropija, Borza znanja, Dnevni centri aktivnosti (DCA), Zveza društev za socialno gerontologijo Slovenije (ZDSGS), Ljudska univerza Celje, Zveza ljudskih univerz Slovenije.

Darijan Novak

Andragoški center Slovenije

Mateja Pečar

Andragoški center Slovenije

ZADNJI ČLANKI

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Učenje je del življenjskega stila

  Učimo se skozi vsa življenjska obdobja. O samem konceptu vseživljenjskega učenja se morda res še premalo govori, saj se učenje še vedno preveč obravnava zgolj v smislu formalnega učenja in izobraževanja. To nam prikaže tudi številka iz poročila Statističnega urada RS (2019), da je v neformalno izobraževanje med 55...

DRUGE ZANIMIVOSTI

Aktivno vzdržujte miselno kondicijo in stike z vrstniki

Aktivno druženje in spoznavanje za vzpostavljanje in ohranjanje stikov, krepitev družinske vezi ter utrjevanjem možganov.

Učenje je del življenjskega stila

  Učimo se skozi vsa življenjska obdobja. O samem konceptu vseživljenjskega učenja se morda res...

Priložnost za osebnostno rast in dejavno vključenost v družbo

Življenje s cilji je polno življenje. Človek ima v sebi vgrajeno močno željo in...

Z meditacijo do pozitivnega uma za dobro počutje

Z redno dnevno meditacijo se sprostite, trenirate svoj um ter mentalno usposobljenost in prisotnost...

Skrivnosti bistrega uma

Čeprav možgani polno število celic dosežejo že pred rojstvom, se strukturni razvoj nadaljuje vse življenje....
WordPress Ads