DomaŠiritev obzorijZamenjajte svoje znanje

Zamenjajte svoje znanje

»Vsak izmed nas ima določena znanja in izkušnje, ki jih lahko podeli z drugimi. Ko začnejo ljudje različnih generacij prostovoljno sodelovati, stopijo v nek odnos. Vloge se prepletajo. Mlad fant kot prostovoljec uči skupino starejših angleški jezik, gospa, ki je v tem primeru učenka, pa ima naslednji dan kuharsko delavnico, ki se je udeleži ta fant in se nauči speči potico,« pojasni Tjaša Arko, vodja programa Prostovoljstvo, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva.

Veliko seniorjev zna dobro vzpostaviti pristen stik z mladimi, obenem imajo tudi spretnosti predajanja svojih znanj in izkušenj na zanimiv način, zato ti ljudje najbolje sodelujejo z mlajšimi generacijami in jim znajo predati svoje bogato znanje, ki so ga pridobili z leti. »Ko vzameš tistega, ki je na drugi strani, za enakovrednega, pa naj gre za posameznika, ki je druge starosti, druge narodnosti ali druge vere, odpreš vrata izgradnji dobrega odnosa. Seveda pa imamo ljudje različne interese.« Zelo dobro se obnese sodelovanje na področju:

 • kuharskih,
 • kreativnih,
 • sprostitvenih in
 • športnih aktivnosti (planinski izleti).

Različne organizacije spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje preko prostovoljskih aktivnosti in delavnic, ki jih vodijo tako mlajši kot zrelejši ljudje.

Na teh delavnicah izmenjujejo znanja, izkušnje in drug drugemu pomagajo. Npr. aktivne gospe pripravijo kuharsko delavnico in otroci se naučijo speči kruh. Posamezniki vseh generacij obdelujejo zeliščni vrt, pripravljajo mazila, čaje in skrbijo, da se pomembna znanja prenašajo iz roda v rod.

Spoštljiv odnos za dobro sodelovanje

»Za vzpostavljanje dobre komunikacije je priporočljivo na začetku sodelovanja postaviti dogovore o načinu komuniciranja: spoštljiv odnos in poslušanje vseh vključenih je pogosto temelj, na katerem lahko gradimo dobro komunikacijo med udeleženci različnih generacij.«

Medgeneracijsko sodelovanje je vzajemno sodelovanje in pridobivanje dodatnih znanj, izkušenj. Udeleženci se vadijo v primerni komunikaciji, učijo se poslušati in upoštevati druge. »Pridobijo izkušnje in znanje vodenja skupin ter prenašanja znanj. Mlajši, ki živijo brez babic in dedkov, pri projektu spoznajo starejše in z njimi navežejo pristen in lep stik. Seniorji dobijo z vključitvijo v prostovoljske aktivnosti tudi možnost, da še naprej širijo svoja znanja in poglede ter ohranjajo občutek družbene koristnosti. Preko medgeneracijskih aktivnosti si večajo socialno mrežo in premagujejo osamljenost in aktivno soustvarjajo življenje v skupnosti.«

Pozitivni vplivi medgeneracijskega sodelovanja

 • rušenje stereotipov in predsodkov med generacijami (sprejemanje, razumevanje in sodelovanje)
 • vseživljenjsko učenje
 • kvalitetnejše življenje
 • ohranjanje tradicije
 • aktivna poraba prostega časa
 • medsebojna pomoč in podpora
 • vključenost v družbo
 • pridobivanje in nadgradnja znanj in izkušenj
 • razvijanje spretnosti
 • pridobivanje socialnih veščin (komunikacija, reševanje skupnih nalog)
 • dvig samopodobe, samospoštovanja in samozavesti

Tjaša Arko

Vodja programa Prostovoljstvo, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva

ZADNJI ČLANKI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka

Združljivost pokojnine in dodatnega zaslužka: Sorazmerni del pokojnine se začne izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Ali izpolnjujete pogoje za upokojitev

Prehod iz statusa zaposlenega v aktivno življenje v zrelem obdobju z ustreznimi mesečnimi prejemki se začne s tem, da vas delodajalec najprej odjavi iz zavarovanja.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

3. življenjsko obdobje preživeti v tujini

Ideja preživljanja 3. življenjskega obdobja v tujini ima posebno privlačnost.

Pred vami je posodobljen, že 9. Priročnik ŽIVLJENJE 55+

Tiskan izvod Priročnika Življenje 55+ brezplačno prejmete na enotah ZPIZa po Sloveniji.

Aktivno vzdržujte miselno kondicijo in stike z vrstniki

Aktivno druženje in spoznavanje za vzpostavljanje in ohranjanje stikov, krepitev družinske vezi ter utrjevanjem možganov.

Brezskrbno v prometu

Aktivno udeleženi v prometu  Od zaključku delovnih obveznosti boste imeli vse več časa za aktivno...

Telesni in duševni wellness

Mnogi sanjajo, da bo prehod v zrelejša leta, kot pri dobrem vinu. Za izpolnitev...
WordPress Ads