Vida Fajdiga Turk, Nacionalni inštitut za javno zdravje, svetuje, da uživate več manjših obrokov na dan, zadnjega, večernega, vsaj dve uri pred spanjem. Prednost naj imajo živila rastlinskega izvora z dovolj dietnih vlaknin, predvsem z vključevanjem sadja in zelenjave, kakovostnih beljakovin. Slednje so pomembne, v kombinaciji z redno telesno vadbo, za ohranjanje mišične in kostne mase, zmanjša se tveganja za padce in s tem tveganja za zlome kosti. Priporočeni prehranski vnosi beljakovin so za seniorje v splošnem višji in glede na različne vire znašajo od 0,8 do 1,2 g/kg telesne teže, ob večji telesni aktivnosti pa celo še več. Najdete jih v perutnini, rdečem mesu, ribah, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih, stročnicah, soji in sojinih izdelkih ter tudi v oreščkih in semenih. Ne pozabite tudi na zadosten vnos tekočin
Zdrav življenjski slog
Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano svetuje, da kupujete sezonsko sadje in zelenjavo, na vašem jedilniku naj bo več živil rastlinskega izvora, mesnih izdelkov ni treba uživati vsak dan, lahko jih nadomestite z ribami ali stročnicami. Izogibajte se ocvrti hrani in živilom z veliko nasičenimi maščobami. Zato se je bolje odpovedati mesnim izdelkom (klobase, salame, hrenovke, pečenice, krvavice) ali, če že, da uporabljate tiste z znakom varovalno živilo. Posegajte po polnozrnatih živilih (nepredelani kosmiči, polnozrnate testenine in kruh, rjavi riž). V prehrani pa naj ne manjkajo oreščki, semena in polnovredna žita, pojasnjuje Založnikova.
Trije beli škodljivci
Izogibajte se aditivom in belim škodljivcem. Marija Jurak Trogar, univ. dipl. ing. živ. tehn., svetovalka za prehrano pravi, da bela moka, sladkor in sol sodijo med »bela živila«, ki prispevajo k razvoju kroničnih bolezni (bolezni srca in ožilja, visok krvni tlak, rakave bolezni, sladkorna bolezen tipa 2, debelost, …), če jih uživamo pogosto in v večjih količinah. Zato prim. mag. Branislava Belović, dr. med., iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Murska Sobota poudarja, da velja priporočilo: »Pri uživanju bele moke, sladkorja in soli naj velja zmernost.« Odvisni smo od močnih okusov, ki jih povzročajo zlasti sladkorji in sol ter ojačevalci okusov.
Vsebina: Mojca Buh
Sodelujoči strokovnjaki: Vida Fajdiga Turk, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano, Janez Erčulj, mag. farm., Marija Jurak Trogar, univ. dipl. ing. živ. tehn., svetovalka za prehrano in prim. mag. Branislava Belović, dr. med.