Zdrava hrana

Hrana

Vida Fajdiga Turk, Nacionalni inštitut za javno zdravje, svetuje, da uživate več manjših obrokov na dan, zadnjega, večernega, vsaj dve uri pred spanjem. Prednost naj imajo živila rastlinskega izvora z dovolj dietnih vlaknin, predvsem z vključevanjem sadja in zelenjave, kakovostnih beljakovin. Slednje so pomembne, v kombinaciji z redno telesno vadbo, za ohranjanje mišične in kostne mase, zmanjša se tveganja za padce in s tem tveganja za zlome kosti. Priporočeni prehranski vnosi beljakovin so za seniorje v splošnem višji in glede na različne vire znašajo od 0,8 do 1,2 g/kg telesne teže, ob večji telesni aktivnosti pa celo še več. Najdete jih v perutnini, rdečem mesu, ribah, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih, stročnicah, soji in sojinih izdelkih ter tudi v oreščkih in semenih. Ne pozabite tudi na zadosten vnos tekočin

Zdrav življenjski slog

Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano svetuje, da kupujete sezonsko sadje in zelenjavo, na vašem jedilniku naj bo več živil rastlinskega izvora, mesnih izdelkov ni treba uživati vsak dan, lahko jih nadomestite z ribami ali stročnicami. Izogibajte se ocvrti hrani in živilom z veliko nasičenimi maščobami. Zato se je bolje odpovedati mesnim izdelkom (klobase, salame, hrenovke, pečenice, krvavice) ali, če že, da uporabljate tiste z znakom varovalno živilo. Posegajte po polnozrnatih živilih (nepredelani kosmiči, polnozrnate testenine in kruh, rjavi riž). V prehrani pa naj ne manjkajo oreščki, semena in polnovredna žita, pojasnjuje Založnikova.

Trije beli škodljivci

Izogibajte se aditivom in belim škodljivcem. Marija Jurak Trogar, univ. dipl. ing. živ. tehn., svetovalka za prehrano pravi, da bela moka, sladkor in sol sodijo med »bela živila«, ki prispevajo k razvoju kroničnih bolezni (bolezni srca in ožilja, visok krvni tlak, rakave bolezni, sladkorna bolezen tipa 2, debelost, …), če jih uživamo pogosto in v večjih količinah. Zato prim. mag. Branislava Belović, dr. med., iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Murska Sobota poudarja, da velja priporočilo: »Pri uživanju bele moke, sladkorja in soli naj velja zmernost.« Odvisni smo od močnih okusov, ki jih povzročajo zlasti sladkorji in sol ter ojačevalci okusov.

  • Sladkor je živilo, ki hitro dvigne raven krvnega sladkorja, kar neugodno vpliva na zdravje, njegova energija pa prispeva k čezmerni teži in debelosti. Dodan je večini visoko predelanih živil, kot so sladice, kompoti, marmelade, različne brezalkoholne pijače, sadni sokovi, sladoled, mlečni izdelki, čokolada, celo paštetam in salamam. Z dvema skodelicama čaja ali kave dnevno, ki jim dodate žličko sladkorja po skodelici, zaužijete letno 3,6 kg sladkorja.
  • Prekomeren vnos soli je dokazano eden pomembnejših dejavnikov tveganja za zdravje. V Sloveniji dnevno zaužijemo kar 11–14,3 g soli. Zgornja meja dnevnega vnosa, ki še ne predstavlja tveganja za zdravje pa znaša 5 g. Največ soli zaužijemo z živili, kot so prekajeno meso, šunka, vratina, klobase, hrenovke, jetrne paštete, sušene salame, suho meso, pršut, panceta, siri, slano pecivo, kruh (že z dvema kosoma kruha zaužijemo za ves dan dovolj soli) itd. Namesto soli jedem dodajmo začimbe in zelišča.
  • »Bela moka je bogata edino s škrobom. V vsakdanji prehrani naj ne manjkajo polnovredna žita in izdelki, ki so zdrav vir ogljikovih hidratov, vitaminov, mineralov in vlaknin. Kruh in testenine iz polnovredne (integralne) moke so odlična izbira. Pri pripravi peciva del bele moke zamenjajte s polnovredno in jo uvajajte v prehrano postopno,« pravi ga. Belović. Jurak Trogar svetuje: »Za pripravo kosila uporabimo zelenjavo, če že kuhamo juhe ali omake, jih zgostimo z ovsenimi kosmiči, za prilogo pa skuhajmo proseno, ajdovo, ječmenovo kašo, delno luščen ali s paro obdelan (parboiled) riž.«

Vsebina: Mojca Buh

Sodelujoči strokovnjaki: Vida Fajdiga Turk, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano, Janez Erčulj, mag. farm., Marija Jurak Trogar, univ. dipl. ing. živ. tehn., svetovalka za prehrano in prim. mag. Branislava Belović, dr. med.

MogenasNad50

Aktivno v zrela leta.

ZADNJI ČLANKI

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Brezskrbno v prometu

Aktivno udeleženi v prometu  Od zaključku delovnih obveznosti boste imeli vse več časa za aktivno preživljanje dni -  sprehajajte se, kolesarite ter obiskujte družino in prijatelje, vendar poskrbite za varnost v prometu, saj boste v njem tako večkrat udeleženi. Statistični podatki kažejo, da ste med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v prometu...

Ohranite vaš vid v odlični formi

Spremembe v vidu lahko razdelimo na tiste, ki se pojavljajo že v otroštvu, mladosti oz. mlajši dobi in t.i. starostno slabovidnost (presbiopijo). Kratkovidnost se lahko pojavi kadarkoli v otroštvu, mladosti ali odrasli dobi, znaki pa so slab vid na daljavo in glavoboli. Akomodacijska moč očesa (sposobnost očesa, da ostro vidi različno oddaljene predmete) z...

Trend zaposlovanja seniorjev se veča

Evropski in svetovni trendi kažejo, da se vse več ljudi odloča za delo tudi po prejemu prve pokojnine. To dejstvo lahko razložimo skozi dva dejstva. Svetovno prebivalstvo se stara: leta 2016 je v Sloveniji na 100 zaposlenih prišlo 73 upokojencev. Napovedi pa kažejo, da bo do leta 2060 število...

8 nasvetov za varen vsak dan

Pripravite se z enostavnimi prijemi, ki so nam jih zaupali na Policiji, da bo vaš vsakdan bolj varen.

Vzdržujte dobro počutje in vaše zdravje

Skrb za zdravje naj bo vaša osnovna skrb. Krbite za redno aktivnost, zdravo prehrano, da bo raven holesterola in sladkor v krvi primerna. Krvni tlak mora biti nizek in prebava redna. Uvrstite zdrave prijeme v vsakdanjem življenju.

DRUGE ZANIMIVOSTI

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

Dentalni turizem – le na prvi pogled ceneje

Na slovenski trg so se močno zasidrali ponudniki zobozdravstvenih storitev iz tujine - dentalni turizem.

Delovna terapija: prvo srečanje

Delovna terapija je široka stroka, ki posameznikom z različnimi zdravstvenimi izzivi pomaga, da živijo kakovostno življenje.

Začnite s telesno aktivnostjo

Vaše telo se je z leti spremenilo, vendar s telesno aktivnostjo še vedno lahko začnete, četudi ste šele začetnik ali se k njej vračate po nekaj letih premora.
WordPress Ads