DomaOdnosi & družinaBiti v vlogi babice ali dedka

Biti v vlogi babice ali dedka

Vseeno pa lahko pride z rojstvom otroka in z vzgojo med vami in vašimi otroki tudi do neprijetnih konfliktov. Glavno vlogo v otrokovem življenju imajo še vedno starši.

Temelj je odnos z vašimi otroki

Odnos z vašimi vnuki bo dober, če kot stari starši zaupate staršem in tako lahko odložite preveč prisotne idealizacije o tem, da morajo biti starši idealni, da otroku vse nudijo, da bo izjemen. Z vnuki se uglasite v sozvočju pri kakršnem koli početju. Seveda pa ob tem spoštujete meje in zahteve, ki jih postavljajo starši in pred otrokom priznavate njihovo avtoriteto.

Kadar vaš odnos do vaših otrok temelji na zaupanju, lahko zlahka priznavate starševske kompetence svojim otrokom, sami pa prevzamete vlogo dodatne podpore. V takšni atmosferi vas otroci tudi zlahka sprejmejo kot tiste, ki nudijo dodatno varstvo, konstantnost in bogastvo čustvene opore. Občutki navezanosti z doživljanjem varnosti se tako prenašajo iz generacije v generacijo.

V primerih, ko pa v odnosih med vami in vašimi otroci prevladujejo občutki negotovosti, nezaupanja, uporništva in odvisnosti, je povsem drugače. Starši, še posebno babice, se vpletajo v odnose in življenje mlade družine, ker ne zaupajo staršem, se vsiljujejo z oskrbovanjem ali celo preganjanjem, otroku skušajo dokazovati skrb s svojo rešiteljsko vlogo, v resnici pa so zaskrbljeni, ne skrbni. Babice hočejo biti boljše mame od mam (nekateri celo zahtevajo, da jih vnuki kličejo »mama«, materi pa preostane le vloga male »mamce«).

Velikokrat starši pri tem sodelujejo tako, da zaradi lastne negotovosti, lagodnosti ali prezaposlenosti, prepustijo starševsko vlogo svojim staršem. Vnuki so v tej klimi razpeti med dva nasprotujoča si tabora in se priključijo eni ali drugi strani. Le stežka najdejo svojo tretjo, nevtralno pozicijo – vse do odraslosti

PREDAJANJE ZNANJA IN IZKUŠENJ NASLEDNJI GENERACIJI
S tem, ko ste postali dedek ali babica, ste pridobili občutek, da življenje teče naprej. To vam je v pomoč, da sebe pričnete doživljati kot umeščene v socialni tok življenja. S tem presežete ostre potrebe po individualizaciji in ste pripravljeni predajati znanja, izkušnje in položaj naslednjim generacijam. Največji izziv za stare starše pa je v tem, da uživate v izmenjavi z vnuki, kar pa je lahko šele takrat, ko ste sami zadovoljni s svojim življenjem, se znate odreči svojemu egocentrizmu in vnuke doživljate skozi njihove talente, zmožnosti in interese. V nasprotnem primeru se ujamete v zanko, da le v vnukih vidite smisel svojega življenja in jih tako naredite odgovorne za svoj obstoj in razpoloženja.

Peter Praper

dr. Peter Praper, redni profesor in specialist klinične psihologije, soustanovitelj Inštituta za klinično psihologijo in psihoterapijo (IKPP) v Ljubljani

ZADNJI ČLANKI

Poletna zabava s priljubljenimi koktejli

Poletje je popoln čas za sprostitev in uživanje s koktejli in osvežilnimi pijačami ob...

Seniorji, zaslužite si ugodnosti

V zreli dobi izkoristite vse ugodnosti, ki so vam na dosegu roke.  

Limfni sistem: najpomembnejša tekočina v našem sistemu

Limfni sistem nadzira gibanje tkivne tekočine, limfe in možgansko tekočino. V telesu te tekočine predstavljajo 60 % telesne mase.

Pomen pravilne telesne drže za zdravje in vitalnost

Ohranjanje pravilne telesne drže je ključnega pomena za naše splošno počutje, zdravje ter optimalen pretok energije v telesu.

VEČ ČLANKOV AVTORJA

DRUGE ZANIMIVOSTI

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

Novo življenjsko obdobje vaših staršev

Le vloge staršev se v odnosih spremenijo. V ospredje prihaja podpora, čeprav so vaši starši včasih lahko svojeglavi.

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob...

Priprava vaših staršev na bivanje v novem okolju

Namestitev staršev v oskrbo v domu starejših ni sprememba le za starša, ampak tudi za svojce.

Udobno bivanje vaših staršev 80+/90+

Družina, kot pomembna vrednota, je vse bolj na dosegu sprememb, ki jih narekuje hiter tempo življenja.
WordPress Ads