DomaOdnosi & družinaOdnos z mlajšo generacijo

Odnos z mlajšo generacijo

Ko govorimo o dveh generacijah, ki živita skupaj, govorimo o razširjeni družini, ki se pojavlja zaradi različnih razlogov in situacij, kot sta finančna situacija ali posesivna navezanost starša na otroka.

V razširjeni družini so dinamike odnosov lahko zelo pestre, predvsem če ti odnosi niso jasno razmejeni, kar pomeni, ločeni med generacijami in ločeni po vlogi biti partner, stari starš, otrok. Kadar ni jasnih vlog, lahko odnosi postanejo zapleteni ali celo nevzdržni. Andrej Omulec, mag. zakonske in družinske terapije pojasnjuje, da ste dedki in babice za družino pravi dar, saj stari starši lahko popazite na vnuke in s tem prihranite staršem veliko skrbi. Stari starši vnuka ne morete razvaditi, tudi, če ima pri vas veliko podporo in sočutje, ker otrok ve, da ste babica ali dedek, kar ni enako kot oče ali mama. Zato se velikokrat dogaja, da se otrok pri vas počuti varno in sprejeto, saj v svoji modrosti velikokrat nadoknadite tisto, česar niste naredili v svoji vlogi starševstva. Tako npr. vnuk pri vas ne joka, ni razdražljiv, ni nesramen. Ko vnuka vrnete domov, se začne vesti nesramno in postane razdražljiv, kar pa ne pomeni, da ste boljši od staršev, temveč otrok ve, da so to njegovi starši, in pri njih se lahko vsa napetost sprosti – starši bodo to morali vzdržati. Teh dinamik odnosa se morate dobro zavedati tudi stari starši, da ne kritizirate staršev, ali jih očitate, kdo je boljši in kdo ne. Vsak ima namreč svojo vlogo in ti dve vlogi nista enaki ter sta nezdružljivi. Stari starši lahko s svojimi nevsiljivimi nasveti veliko pomagate pri vzgoji.

Razmejitve med novo družino in starimi starši

Če živite pod eno streho, se lahko dobro razumete, če se zavedate, da je iz obeh strani potrebno spoštovanje. Če tega ni, morajo vaši otroci zaščititi svojega partnerja npr. mož se pogovori s svojo mamo in ji postavi jasne meje, pove ji, da je ona kot babica lahko gospa in živi življenje, ki ga ni mogla živeti, ko je vzgajala svoje otroke. Ni vam treba več skrbeti za vaše odrasle otroke. Če pogledate posesivne mame, ki rečejo: ”Samo pazite se, ko me več ne bo, boste že videli.” Taka mama svojega sina priklene nase, tudi če ne živi pod isto streho. Oba sta nesrečna, tako otrok kot starš.

Mama se ovrednoti takrat, ko svojo vlogo izpolni s tem, da čustveno svojega otroka izpusti od sebe. Otrok bo starša lahko spoštoval, če izpolnita svojo vlogo čustvene ločitve. To ne pomeni, da otrok staršem ne bo pomagal pri vsakodnevnih opravilih, ravno obratno. Otrok bo z veseljem pomagal staršem.

Odnos s snaho/zetom  dnos s tasti/taščami

Vsakega v družini morate spoštovati in dojemati na način, da so to ljudje, ki so v družino prišli in da se je vaš otrok za to določeno osebo odločil. Starši, ki spoštujejo svoje otroke, bodo spoštovali tudi njihove izbrance. Zgodi se, da bolj ko starši preprečujejo neko zvezo, bolj otroci v tej zvezi vztrajajo, tudi če je nefunkcionalna, saj želijo, da se jih ne kritizira. Želijo si, da se jih le posluša, kakšen odnos imajo in se jih podpira, sicer bodo prizadeti. Zato je smiselno, da se družite, pogovarjate in preživljate določen čas skupaj, vendar se ne vsiljujte v življenje vaših sinov in hčera. Komunikacija med vami in otroci je lahko burna, vendar se zavedajte, da je to vaša edina vez in raje težite k sožitju. Če se boste prepirali s snahami in zeti, pa odnosa ne boste poglobili, vendar naredili še večji razkorak in morda celo odvrnili mlajšo generacijo, da bi vas obiskovala.

Po pripovedih starih staršev, je najlepše obdobje, ko gledate, kako vnuki rastejo, saj se človek na ta način izpolni v svojem poslanstvu.

Pod isto streho več generacij

V kmečkem okolju opazimo zanimivost: starši so se odločili, kdo izmed otrok bo prevzel posestvo in ostal doma. Ko se je mlad par poročil, sta oče in mati predala sobo, v kateri sta do tedaj živela in se preselila v manjšo sobo oz. otroci in starši so zamenjali sobe. S tem se je tudi postavila meja, kdo je tisti novi gospodar celotnega posestva, stari starši pa postali ”pomočniki”. Jasne so bile meje, v katere prostore lahko kdo vstopa in v katerih prostorih si samo gost. Mlada družina mora imeti svoj prostor, svojo intimo – to predstavlja prostor, ki je samo njihov in je vstop drugim dovoljen le na njihovo povabilo. Neka babica je pred časom dejala: ”Pri moji hčeri sem od sedaj naprej, ko ima družino, samo gostja na povabilo, ona pa je pri meni dobrodošla kadarkoli želi, ker je to njen dom.”

Vsebina: Mojca Buh

Andrej Omulec, mag. zakonske in družinske terapije

Zivljenje 55+

ZADNJI ČLANKI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Pomen zavarovanj v zrelih letih: Kako izbrati pravo zavarovanje

Pomen zavarovanj v zrelih letih je da zagotavljajo finančno varnost in miren prehod v...

Potovanja za seniorje 2024

Dragi seniorji, življenje je polno neštetih priložnosti za raziskovanje, učenje in uživanje, ne glede...

Kampiranje po upokojitvi

Kampiranje je že dolgo priljubljena oblika preživljanja prostega časa, ki ljudem vseh starosti omogoča...

VEČ ČLANKOV AVTORJA

Brezskrbno v prometu

Aktivno udeleženi v prometu  Od zaključku delovnih obveznosti boste imeli vse več časa za aktivno preživljanje dni -  sprehajajte se, kolesarite ter obiskujte družino in prijatelje, vendar poskrbite za varnost v prometu, saj boste v njem tako večkrat udeleženi. Statistični podatki kažejo, da ste med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v prometu...

Ohranite vaš vid v odlični formi

Spremembe v vidu lahko razdelimo na tiste, ki se pojavljajo že v otroštvu, mladosti oz. mlajši dobi in t.i. starostno slabovidnost (presbiopijo). Kratkovidnost se lahko pojavi kadarkoli v otroštvu, mladosti ali odrasli dobi, znaki pa so slab vid na daljavo in glavoboli. Akomodacijska moč očesa (sposobnost očesa, da ostro vidi različno oddaljene predmete) z...

Trend zaposlovanja seniorjev se veča

Evropski in svetovni trendi kažejo, da se vse več ljudi odloča za delo tudi po prejemu prve pokojnine. To dejstvo lahko razložimo skozi dva dejstva. Svetovno prebivalstvo se stara: leta 2016 je v Sloveniji na 100 zaposlenih prišlo 73 upokojencev. Napovedi pa kažejo, da bo do leta 2060 število...

8 nasvetov za varen vsak dan

Pripravite se z enostavnimi prijemi, ki so nam jih zaupali na Policiji, da bo vaš vsakdan bolj varen.

Vzdržujte dobro počutje in vaše zdravje

Skrb za zdravje naj bo vaša osnovna skrb. Krbite za redno aktivnost, zdravo prehrano, da bo raven holesterola in sladkor v krvi primerna. Krvni tlak mora biti nizek in prebava redna. Uvrstite zdrave prijeme v vsakdanjem življenju.

DRUGE ZANIMIVOSTI

Statistika porok 2023

V Sloveniji, kot v mnogih drugih kulturah po svetu, je poroka praznik ljubezni, enotnosti...

Je spolnost res samoumevna in zgolj za mlajše

"Pogled na starost in spolnost je odsev naše družbe in naših lastnih vrednot ..."

Novo življenjsko obdobje vaših staršev

Le vloge staršev se v odnosih spremenijo. V ospredje prihaja podpora, čeprav so vaši starši včasih lahko svojeglavi.

PODPORA SVOJCEM ob izgubi bližnjega

V uredništvu smo pripravili novo izdajo brezplačnega POGREBNEGA PRIROČNIKA 2022, namenjenega PODPORI SVOJCEM ob...

Priprava vaših staršev na bivanje v novem okolju

Namestitev staršev v oskrbo v domu starejših ni sprememba le za starša, ampak tudi za svojce.
WordPress Ads